M-politiker ville köpa sex – hamnade i härva av id-stöld

avNiklas Eriksson, Lilian Andersson

NYHETER

Moderatpolitikern swishade 10 000 kronor i förskott för att köpa sex.

Då hamnade han mitt i en härva av fejkade sexannonser och identitetsstölder.

– Han berättade att han swishat mycket pengar till tre olika telefonnummer för att få mina bilder och träffa mig, säger en drabbad kvinna.

1 av 2 | Foto: Bertil Ericson/TT

Moderatpolitikern som sitter i partiets lokala styrelse i en sydsvensk kommun tog i slutet av förra sommaren in på hotell i Stockholm. Under besöket surfade han på nätet och kom i kontakt med en tjej som kallade sig ”Hanna” på chattappen KIK.

Efter att ha skrivit till varandra skickade M-politikern i olika omgångar och till olika nummer över 10 000 kronor via Swish. I betalningarna står det enligt förundersökningen att transaktionerna gäller bland annat köp av en dator.

Men i själva verket handlade det om ett sexköp.

– Vi kom överens att träffas dagen efter på eftermiddagen för att äta middag, men syftet var att gå upp på mitt hotellrum och ha sex, säger politikern i polisförhör.

Bilder stals från Instagram

Efter att ha fört över pengarna började han dock ana oråd. Han började då söka mer information om kvinnan på bilderna han fått och hittade också kontaktuppgifter på nätet:

”Jag är den du skulle träffa ikväll” skrev han i ett sms och skickade till kvinnan på bilderna.

Men hon hade inget med sexannonserna som M-politikern sett på nätet att göra.

– Han berättade att han swishat mycket pengar till tre olika telefonnummer för att få mina bilder och träffa mig, säger kvinnan till polisen.

Bilderna var stulna från hennes Instagram och politikern hade hamnat mitt i en sexhärva med stulna identiteter.

Politikern erkänner

Delar av härvan framkommer i förundersökningen mot M-politikern. Men uppgifterna är få eftersom de ligger under sekretess då de ingår i en större utredning om olovlig identitetsanvändning med flera misstänkta personer.

Enligt åklagaren ska de ha använt sig av andras identitet för att skapa fejkade sexköpsannonser och lura till sig pengar.

M-politikern har erkänt och gått med på ett strafföreläggande för försök till köp av sexuell tjänst. Han ska betala 40 dagsböter om totalt 7 000 kronor, samt betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Aftonbladet har sökt politikern för en kommentar. I förundersökningen förklarar han det ska ha rört sig om en engångsföreteelse.

ARTIKELN HANDLAR OM