Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Medlem hoppar av kommittén för en kulturkanon

Uppdaterad 2024-10-29 | Publicerad 2024-10-28

Marlen Eskander hoppar av arbetet med en kulturkanon. ”Uppdraget har blivit alltför subjektiv”, skriver hon till regeringskansliet.

Marlen Eskander lämnar kommittén för En svensk kulturkanon.

Anledningen ska vara att hon tycker ”tolkningen av uppdraget har blivit alltför subjektiv”.

Det skriver hon i ett mejl till regeringskansliet som Aftonbladet tagit del av.

Det är stökigt på Kulturdepartementet.

Medlemmen Marlen Eskander lämnar nu kommittén för En svensk kulturkanon, enligt ett mejl till regeringskansliet som Aftonbladet tagit del av.

Marlen Eskander är grundare och verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet.

I ett mejl till regeringskansliet meddelar hon sin avgång.

”Principiella skäl”

”Detta beslut har inte varit enkelt, men efter noggrant övervägande anser jag att det är det rätta steget att ta. Orsaken till att jag lämnar uppdraget är av principiella skäl. En av de största utmaningarna, under hela arbetets process, har varit de svårigheter som uppstår när direktivet från regeringen har frångåtts, och tolkningen av uppdraget har blivit alltför subjektiv”, skriver hon i avskedsmejlet.

”Jag sa väl nånting dumt till dem, i stil med att jag är mer intresserad av intelligenta individer än representanter för olika intressen”, säger utredaren Lars Trägårdh om mötet med Sveriges nationella minoriteter.

Mötet ett ”tvång”

För några dagar sedan utbröt en konflikt efter ett möte mellan Sveriges nationella minoriteter och Lars Trägårdh, historiker och regeringens utredare för en svensk kulturkanon.

De var där för att säkra sin plats i arbetet med kanonen. Och kommitténs ordförande, Lars Trägårdh, mötte dem för att han var tvungen, sa han till Dagens Nyheter för en vecka sedan.

– Det är ett tvång enligt direktivet, och det gjorde att vi hade ett möte som jag annars inte hade haft.

Representanter från minoriteterna säger till tidningen att beskedet från Lars Trägårdh var tydligt och en besvikelse: Det är inte aktuellt med en dialog.

– Jag sa väl nånting dumt till dem, i stil med att jag är mer intresserad av intelligenta individer än representanter för olika intressen. Och jag sade att jag är inte är intresserad av en kanon som ger full representativitet till alla olika grupper.

Det är oklart om Marlen Eskanders avgång har något samband med det aktuella mötet.

Kulturminister Parisa Liljestrand och Lars Trägårdh, historiker och regeringens utredare för en svensk kulturkanon.

I december i fjol beslutade regeringen om ett direktiv för en kommitté att ta fram en svensk kulturkanon. Kommitténs mål är att ta utse konst och kutlur som ska ingå i en kulturkanon, vilka kriterier som ska gälla för denna och hur den ska hållas relevant över tid. Det ska ses som ett verktyg för ”bildning, gemenskap och inkludering”, menar kulturminister Parisa Liljestrand.

Beslutet har mötts av mycket kritik. Kulturskapare ser en kanon som begränsad av bredd, mångfald och variation. Den Svenska Akademiens ständiga sekreterare Mats Malm har uttryckt att en nationell kanon sätter ideologi framför litteratur.

Marlen Eskander skriver i sitt avskedsmejl att hon inte är kritisk till kulturministern.

”Jag tror på kulturminister Parisa Liljestrands vision för uppdraget och har gjort mitt yttersta för att infria de förväntningar som finns på en kulturkanon – att den ska vara ett verktyg för bildning, gemenskap och inkludering”

En sekreterare har också valt att lämna arbetet med kulturkanon.

Aftonbladet har sökt Marlen Eskander och Lars Trägårdh för en kommentar.

Kulturministern ser allvarligt på kritiken

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) bekräftar att hon tagit emot Eskanders avskedsansökan.

”Alla ledamöter är utsedda på grundval av sina olika erfarenheter och kompetenser och det är därför ett tråkigt besked att hon väljer att lämna. Marlen Eskander har redan tillfört mycket till kommitténs arbete och jag vill tacka för hennes insatser i arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon”, skriver kulturministern till Aftonbladet.

Parisa Liljestrand fortsätter:

”Jag tar allvarligt på den kritik som framkommer i hennes begäran om entledigande angående kommitténs efterlevnad av direktiven. Kommittén är satt att arbeta enligt de av regeringen beslutade direktiven. Departementet har därför bett kommitténs ordförande att redogöra för sin syn på den kritik som framkommit”, skriver hon.