Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Minskad ojämlikhet krävs för säkert klimat

Publicerad 2024-09-12

Kan alla människor på jorden ha en skälig levnadsstandard samtidigt som vi kan garantera ett stabilt klimat och bevara den biologiska mångfalden? Ja, menar forskarna bakom en omfattande rapport.

Följ ämnen

Rapporten, som över 60 forskare från 20 länder ligger bakom och som publiceras i The Lancet Planetary Health har tagit sig an fem av de system som formar planeten. Det handlar om allt från klimatförändringar, biologisk mångfald och vattentillgång till luftföroreningar och övergödning.

Redan tidigare har forskarna visat att vi har passerat gränsen för vad flera av dessa system tål. Forskarna definierar nu vad de kallar ”det säkra och rättvisa utrymmet”. Det handlar om utrymmet där vi kan leva under drägliga omständigheter utan att planet och ekosystem ska kollapsa.

Tydligt budskap

– Vi måste minska ojämlikheten och dela bättre på jordens resurser för att kunna ha en säker planet. Alla över hela jorden behöver få tillgång till resurser för att få en dräglig levnadsstandard och samtidigt måste vi hålla oss inom gränserna för vad de här livsviktiga systemen tål, säger Lisa Jacobson, medförfattare och projektansvarig för Earth Commission på Future Earth i Sverige.

Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland och professor vid Stockholms universitet, är en av dem som deltagit i arbetet. Han säger att genom att mäta och kvantifiera gränserna för till exempel hur mycket koldioxidutsläpp och avskogning planeten tål kan vi sätta budgetar och mål.

– Vi kan inte fortsätta att subventionera den rika vita minoriteten till att ha en ohållbar produktion och konsumtion. Det är genom att mäta och sätta pris på vad det kostar att skada planeten som det kan bli skillnad, säger han.

Inte för sent

Forskarna pekar också på områden i världen där de här gränserna redan är överträdda. Det handlar om områden som redan är drabbade av fattigdom, extremväder och politisk osäkerhet som Indien, Bangladesh och delar av Afrika.

Men det är inte för sent att vända utvecklingen, enligt forskarna. Förhoppningen är att företag och beslutsfattare på både global och lokal nivå ska använda rapporten som en vägledning och göra förändringar.

– Om vi minskar ojämlikheten och ställer om våra energi- och produktionssystem så kan det säkra utrymmet räcka till alla, säger Lisa Jacobson.

Detta är något som behöver göras nationellt såväl som globalt.

– För inte så många år sedan var Sverige ett draglok för EU:s klimatpolitik men nu är vi mer av ett släpankare. EU är nu en garant för att vi inte ska förlora takten helt, det är en sorglig utveckling, säger Johan Rockström.