ICJ-yttrandet sätter mer press på Israel – fler länder kan erkänna Palestina
Uppdaterad 2024-07-25 | Publicerad 2024-07-24
Pressen på Benjamin Netanyahu ökar med protester i Washington och ett nytt yttrande från FN:s högsta domstol som slår fast att Israels ockupation av palestinska områden är olaglig.
Men effekten av ICJ:s yttrande beror på hur andra stater väljer att agera.
– Fler stater kanske erkänner Palestina som stat, säger folkrättsexperten Mark Klamberg.
Israels ockupation av Västbanken, östra Jerusalem och Gaza är olaglig, fastslog Internationella domstolen i Haag, ICJ, i slutet av förra veckan.
Det var inte en dom som lämnades, utan ett rådgivande yttrande – som inte är bindande.
Men det betyder inte att yttrandet oviktigt, enligt Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.
– Domstolen i sig har en auktoritet. Andra stater kan lyssna på vad den säger och agera på ett annat sätt än tidigare, säger han.
Fler kan erkänna Palestina
Yttrandet kommer att ytterligare sätta press på Israel, enligt Pål Wrange, också folkrättsprofessor på Stockholms universitet.
– Man säger att bosättarverksamheten helt måste upphöra och att de också ska evakuera bosättningarna.
– Sen säger man att den Israeliska närvaron på det ockuperade området ska upphöra så snart som möjligt.
Enligt både Wrange och Mark Klamberg kan yttrandet bland annat bidra till att fler länder erkänner Palestina som stat.
– Jag kan tänka mig att för en del stater som kanske övervägt att erkänna Palestina som stat kan det här spela roll, säger Klamberg.
Borrell: ”Orubbligt engagemang” i ICJ:s beslut
Långt ifrån alla EU-stater har uttalat sig om ICJ:s yttrande, men de som har gjort det har varit positiva, enligt Pål Wrange.
Yttrandet ”överensstämmer till stor del med EU:s ståndpunkter”, skrev EU:s utrikeschef Josep Borrell på X efter det offentliggjorts.
”I en värld där kränkningar av internationell rätt ökar är det vår moraliska plikt att bekräfta vårt orubbliga engagemang för alla ICJ:s beslut”.
Sedan tidigare har flera EU-ministrar pratat om ytterligare sanktioner mot Israel. Deras argument stärks av yttrandet, enligt Wrange.
Det som, enligt honom, skulle kunna hända är att EU helt eller delvis kan upphäva associationsavtalet med Israel. Avtalet omfattar inte bara handel, utan även frågor om politisk dialog, energi, miljö och vetenskap exempelvis.
– Det hade varit kännbart för Israel, säger han.
Kriget i Gaza har inte påverkat
Att yttrandet kommer nu kan för ”en oinvigd” tänkas vara ett resultat av det rådande kriget mellan Israel och Hamas, enligt Mark Klamberg. Men så är det inte.
– Men det är kopplat till ockupationen och konflikten i stort, säger han.
Israel har ockuperat de palestinska territorierna sedan 1967. För två år sedan bad FN:s generalförsamling ICJ att ge sin syn på frågan om ockupationen.
Att yttrandet kom nu beror helt enkelt på att ICJ:s domare var klara med sitt arbete.
En ockupation behöver inte i sig vara olaglig, tillägger Klamberg. En stat får hålla ett territorium i en fiendestat av säkerhetsskäl till dess fred råder, enligt honom.
– Det man inte får lov att göra är att flytta in sin egen befolkning och tvinga den andra statens civila befolkning att lämna sina hem, säger han.
”Balanserade” reaktioner i USA
Reaktionerna från USA om ICJ:S yttrande har, enligt Pål Wrange, varit ”ganska balanserade”.
– Även om USA är en allierad till Israel så är man samtidigt väldigt kritisk till bosättningspolitiken, säger han.
Det politiska landskapet i USA är svårt att förutspå just nu, enligt Wrange.
– Men jag gissar i alla fall på att det för demokratiska politiker blir lite svårare att oreserverat ge sitt stöd till Israel, säger Wrange.
Protester inför Netanyahus tal
I kväll, svensk tid, väntas Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hålla tal inför den amerikanska kongressen. Han ska sedan träffa Joe Biden, Kamala Harris och Donald Trump.
Samtidigt har Netanyahus USA-besök utlöst en rad demonstrationer i Washington.
I går utförde gruppen ”Jewish Voice for Peace” en sittande demonstration i kongressens byggnad Kapitolium. Demonstranterna krävde en omedelbar vapenvila och att USA ska sluta skicka vapen till Israel.
Enligt gruppen var 400 personer på plats, 250 greps sedan av polis.
Även på andra platser i Washington har protester mot kriget i Gaza och till stöd för Gisslan som hålls av Hamas hållits.