Putin och Kim: Vi kommer till varandras hjälp

TT

Publicerad 2024-06-19

Ryssland och Nordkorea ingår ett ”strategiskt partnerskapsavtal” – och en pakt med ömsesidiga försvarsgarantier.

Om det ena landet blir utsatt för ett angrepp så förbinder sig det andra att komma till dess hjälp, slår Vladimir Putin och Kim Jong-Un fast i Pyongyang.

– Det omfattande partnerskapsavtal som har undertecknats i dag ålägger tillhandahållande av ömsesidig hjälp i händelse av ett angrepp mot en av avtalets parter, säger Rysslands president Vladimir Putin, enligt de statsstyrda medierna i hans hemland.

Det framgår inte i detalj hur detta löfte är formulerat – vad hjälp skulle innefatta i en konfliktsituation som till exempel det ryska invasionskriget i Ukraina – men de beskriver det som helt försvarsinriktat.

”Stöd och solidaritet”

Rysslands president anlände till Nordkorea och Pyongyang på tisdagen, där han möttes av Kim Jong-Un på flygplatsen. De åkte sedan i kortege längs gator som prytts av ryska flaggor och stora bilder på Putin, med folkmassor i stora arrangemang.

De två autokraterna är överens om att deras länders militära och ekonomiska samarbete ska stärkas, liksom deras enade front mot USA, enligt en överenskommelse vid toppmötet i Nordkorea.

Vid mötets inledning tackade Putin Kim för Nordkoreas stöd, bland annat när det gäller kriget i Ukraina. Rysslands statsstyrda medier rapporterar att de två ledarna talades vid i omkring två timmars tid.

Vladimir Putin säger att han hoppas att nästa möte med Kim ska äga rum i Moskva. De två träffades senast när Kim besökte Putin i ryska Fjärran östern i höstas. Den ryske ledaren besökte senast Nordkorea för 24 år sedan, då han var relativt ny på sin post.

Rysslands styre har stärkt kontakterna med Nordkorea vid sidan av det pågående invasionskriget i Ukraina. Nordkorea uppges bland annat ha försett Ryssland med vapen.

”Visa att man inte är isolerad”

Det finns två skäl till att Ryssland väljer att vända sig till Nordkorea nu, enligt Carolina Vendil Pallin, forskningsledare för Rysslandsgruppen vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Dels försöker Ryssland på alla sätt knyta närmare relationer till länder som de inte definierar som ”icke-vänliga” för att visa att man inte är isolerad.

– Och så behöver man ammunition och vapenleveranser, säger Carolina Vendil Pallin.

– Kriget har gjort att Ryssland är i en försvagad position och länder som Nordkorea kan på ett helt annat sätt begära saker av Ryssland nu, som exempelvis teknologiöverföring.

ANNONS