Åklagare vill ha fler vapen i kyrkor

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kyrkorna behöver beväpna sig för att skydda sig mot attacker.

Det menar Texas statsåklagare Ken Paxton efter massakern i Sutherland Springs.

– Du kan inte hålla vapen ur vägen för människor som tänker begå brott, säger han enligt Huffington Post.

Inte heller Donald Trump vill skylla på USA:s vapenlagar:

– Det här var en rubbad individ, säger presidenten.

1 av 2 | Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYR N
Texas statsåklagare Ken Paxton

Innan USA ens har hämtat sig från chocken efter Devin Patrick Kelleys vansinnesdåd förespråkar statsåklagaren i Texas att kyrkorna ska beväpna sig för att undvika liknande massaker.

– Det här kommer att hända igen. Det går rimligtvis inte att hålla vapen ur vägen för människor som tänker begå brott, säger han i en intervju.

Han föreslår att åtminstone ett par av församlingsmedlemmarna ska bära vapen i kyrkan för att kunna besvara skottlossning.

– Det enda som kan stoppa en dålig kille med ett vapen är en bra kille med ett vapen, säger Paxton och citerar National Rifles Association slogan.

Ingen bakgrundskontroll

I september trädde en ny lag i Texas i kraft som tillåter kyrkor att hyra in säkerhetsfirmor eller lediga poliser för att skydda sig.

CNN uppger att Devin Patrick Kelley ljög sig till att få köpa vapnet i en sportaffär i San Antonio förra året, där han kryssade i att han inte hade någon brottslig bakgrund trots att han avskedats från flygvapnet efter att ha befunnits skyldig till misshandel av sin fru och barn.

Någon ytterligare kontroll gjordes inte.

Trump skyller på mentalt tillstånd

Inte heller president Donald Trump tycker att det går att lägga någon skuld på USA:s liberala vapenbestämmelser.

I stället lägger han fokus på psykisk sjukdom. Detta trots att polisen inte sagt något om att gärningsmannens mentala tillstånd.

– Utifrån preliminära rapporter var det här en väldigt rubbad individ. Han hade många problem under en lång tid, sa presidenten när han fick frågor om massakern under sitt besök i Japan.

Presidenten fortsatte:

– Som tur är så hade någon annan ett vapen och sköt i den motsatta riktningen. Annars hade det blivit mycket värre.

– Vi har mycket problem med mental hälsa i vårt land, men det här handlar inte om vapen.

Hittade flera vapen

Devin Kelley hittades död efter att han förlorat kontrollen över i sin bil vid en motorväg. Innan han flydde från kyrkan hamnade han i en skottväxling med en ortsbo. Polisen uppger att det i nuläget är oklart om 26-åringen sköts till döds eller om han avled till följd av bilkraschen.

I Devin Kelleys fordon hittades ett flertal vapen. En av hans grannar, 16-årige Ryan Alberts, uppger för AP att det hörts intensiv skottlossning från hans bostad under de senaste dagarna.

Grannarna misstänker att 26-åringen skjuttränat för att förbereda sig för massakern.

– Det var definitivt inte bara ett gevär eller någon som jagade. Det var någon som använde ett automatvapen, säger Ryan Alberts.

Publicerad:

LÄS VIDARE