Livsfaran: Hjulbultarna skruvas loss på bilar

Foto: Thinkstock
Hjulbultarna skruvas loss på bilar.
NYHETER

Sabotörer i Dalarna försätter bilister i livsfara.
Polisen har fått in ett tiotal anmälningar om att hjul skruvats loss på personbilar.
– Vi har ingen som helst aning om vad motivet kan vara. Allt tyder på att man bara gör det på rent djävulskap, säger Pär Israelsson till Dalarnas Tidningar.

Sedan ett år tillbaka har polisen i Dalarna fått in anmälningar om lösa hjul på bilar. Någon skruvar loss hjulbultarna och försätter bilägarna i potentiell livsfara.

– Det är någon eller några som ägnar sig åt att gå fram till parkerade bilar och lossa på hjulmuttrarna till ett hjul och då oftast ett framhjul, berättar polisens utredningschef Pär Israelsson för Dalarnas tidningar.

”Vi tror att mörkertalet är stort”

Ett tiotal anmälningar har kommit in bara i Ludvika men polisen misstänker att fler kan vara drabbade. Nu vädjar de till allmänheten att vara uppmärksamma om man ser eller hör något misstänksamt.

– Vi tror att mörkertalet är stort. Det kan vara så att många drabbade inte har gjort kopplingen att hjulet blivit lossat med flit. Man har upptäckt att hjulet suttit löst och skruvat fast det och sedan inte tänkt mer på saken. Finns det drabbade som inte har gjort anmälan får de gärna höra av sig till oss, säger Pär Israelsson, till Dalarnas Tidningar.

”Gör det på rent djävulskap”

Vem som kan ligga bakom det livsfarliga sabotaget är ännu oklart och allt tyder på att man gör det för sprida skräck, enligt polisen.

– Vi har ingen som helst aning om vad motivet kan vara. Allt tyder på att man bara gör det på rent djävulskap, säger Pär Israelsson till DT.

Runt 300 personer dör varje år i trafiken 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Bilar

Ludvika