Donald Trump om Putins bedyrande: Han tror på det

avNiklas Eriksson

Två av USA:s före detta spionchefer anklagade Donald Trump för att försätta landet i fara genom att ta Putin på orden.

– Jag tror att både Kina och Ryssland kan lura honom, säger James Clapper, tidigare chef för NSA.

Nu ger Trump nya besked om vem han litar på.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP SPUTNIK
Trump och Putin när de möttes i Vietnam.

Donald Trump var på väg att resa till Vietnam för att resa till Filippinerna, sista stoppet på hans Asienturné, när han höll en improviserad pressträff ombord på Air Force One.

Då fick han frågan om han litade på Rysslands president Vladimir Putin som bedyrat att de inte lagt sig i det amerikanska valet.

Hans svar har väckt stark kritik på hemmaplan.

”Ger ett frikort till Putin”

Två före detta spionchefer säger att USA:s överbefälhavare kan försätta landet i fara.

– Genom att inte gå rakt på sak i frågan och säga till till Putin att ”vi vet att du ligger bakom det” så anser jag att han ger ett frikort till Putin, säger den före detta CIA-chefen John Brennan, enligt The Guardian.

– Jag tror det visar för herr Putin att Donald Trump lätt kan manövreras av utländska ledare som spelar på hans ego och försöker utnyttja hans osäkerhet, något som är väldigt, väldigt oroande om man ser till landets säkerhet.

Ex-chefen för myndigheten för inrikessäkerhet, NSA, James Clapper säger att tror att Ryssland såväl som Kina kan få Trump att spela efter deras regler.

– Jag tror att han blir väldigt mottaglig när röda mattan rullas ut, hedersvakten är på plats och det slåss på stor trumman vid tillfällen som hör till hans uppdrag, säger Clapper.

Tror på Putins ord

Bakgrunden är att Trump under pressträffen på Air Force One sagt att han tror på Putin när denne säger att inte lagt sig i USA-valet.

– Han säger att han absolut inte lagt sig i vårt val. Varje gång han träffat mig, säger han: ”Jag gjorde det inte”. Och jag tror, jag tror verkligen, att när han säger det så menar han det.

Trump sa vidare att det var ett påhitt av demokraterna att Ryssland skulle vara inblandade som skadar relationen mellan länderna.

– Det förekom inget samröre. Alla vet att det inte var något samröre, säger presidenten, enligt Politicos referat av pressträffen.

Trots att tiotals amerikanska underrättelseorgan slagit fast att Moskva faktiskt försökte påverka valet förra året till Trumps fördel.

Mccain kritisk: Litar på före detta KGB-överste

Nuvarande CIA-chefen chef Mike Pompeo – som utsågs av Donald Trump – står fast vid den slutsaten, uppger CNN:

"Underrättelsebedömningen avseende rysk valpåverkan har inte förändrats".

Även den republikanske senatorn John McCain var öppet kritisk mot Trump efter kontroversen.

– Det är inte att ”sätta amerika i första rummet” att lita på en före detta KGB-överstes ord över de amerikanska underrättelseorganen, sa McCain i ett uttalande.

Och under söndagen lämnade Trump nytt bud i frågan. Att personligen litar på CIA och de andra underrättelsetjänsterna.

Trots att han sagt sig lita på Putins ord.

– Jag tror på våra underrättelseorgan, vår underrättelsetjänst som nu leds av bra folk. Jag tror väldigt mycket på vår underrättelsetjänst, säger Trump enligt ABC News.

Och det han sagt om Putin handlade helt enkelt om att han tror att Putin tror på det Putin säger.