Bildt rasar mot Trumps FN-ambassadör

NYHETER

Donald Trump vill kraftigt skära ner på finansieringen till FN:s fredsbevarande operationer.

Det kan få förödande konsekvenser i flera afrikanska länder, varnar kritiker.

”Det är en säker väg mot instabilitet och kanske även folkmord”, skriver före detta utrikesministern Carl Bildt på Twitter.

1 av 3 | Foto: Jason Patinkin / AP TT NYHETSBYRÅN
Carl Bildt

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Donald Trumps administration vill skära ner på de ekonomiska bidragen till FN.

Ett av områdena som kommer drabbas är de fredsbevarande operationerna. Nu har nya FN-ambassadören Nikki Haley inlett en långtgående översyn som sannolikt kommer att leda till att flera av de 16 pågående operationerna avslutas eller bantas, säger diplomater.

USA har få egna FN-soldater men är den i särklass största bidragsgivaren. Washington står för 29 procent av årets budget på 68 miljarder kronor. Haley vill minska den andelen till under 24 procent, sade hon i en utfrågning i senaten i veckan. Om budgeten ska bibehållas får andra länder kliva in.

Stopp i Haiti?

Det finns ingen lista över operationer som ska läggas ner men diplomater säger att uppdragen i Haiti och Liberia troligen kommer att stoppas snabbt.

I senaten ifrågasatte Haley en FN-operation i Sydsudan på grund av motstånd från president Salva Kiirs regering, fastän omkring 200 000 civila bor på FN-baser i landet.

Det måste finnas tydliga reträttstrategier, underströk hon, och nya operationer ska bara godkännas om det finns goda förutsättningar redan från början.

– Vårt mål borde vara att gå in, bevara freden, se till att den befästs och sedan sticka, sade hon.

”En dödsdom”

Översynen kan få svåra följder för Afrika, där nio av de 16 insatserna pågår.

Analytikern Aditi Gorur säger att minskat stöd till FN-operationerna i Sydsudan, Kongo, Centralafrikanska republiken och Mali ”sannolikt skulle innebära en dödsdom för tusentals människor och skulle omintetgöra en hel del steg som har kunnat tas mot fredsavtal”.

FN-operationer är dessutom en väldigt bra affär för USA, anser Gorur, som är chef vid fredsforskningsinstitutet Stimson Center i Washington.

– De gynnar nationens intresse genom att verka för fred och stabilitet, till en bråkdel av den kostnad som USA skulle behöva stå för på egen hand.

Sverige har bland annat drygt 300 soldater under FN-flagg i Mali.

ARTIKELN HANDLAR OM