Gåtan med döde mannen på brittiskt berg löst – via Lahore

1 av 4
NYHETER

Hans öde har gäckat de brittiska myndigheterna i över ett år.

Nu är mannen som hittades strykninförgiftad på Saddleworth Moor identifierad.

– Folk har kastat runt alla möjliga teorier så det känns som en lättnad att äntligen få veta vem han egentligen var, säger pubägaren Melvin Robinson, den sista som såg mannen vid liv.

Den 11 december 2015 gick den äldre mannen in på puben ”The Clarence” i Greenfield, utanför Manchester. Där frågade han pubägaren Melvin Robinson om vägen till en av nationalparken Peak Districts toppar.

– Det sista han sa till mig var ”tack för vägbeskrivningen”, och sen gick han bara, säger Melvin Robinson till Manchester Evening News.

21 timmar senare hittades mannen död vid en utsiktsplats på toppen. Förgiftad av stryknin.

Lösning – till sist

I 13 månader har hans öde gäckat myndigheterna som inte lyckades identifiera mannen och därför inte kom närmare någon förklaring.

Men under torsdagen kunde polisen i Manchester äntligen berätta att mannens identitet nu är känd, tack vare en grupp poliser vars intensiva arbete slutligen gav resultat.

Den okände mannens namn är David Lytton och nu har 67-åringens familj kunnat informerats om hans öde.

Pusslet som tog polisen 13 månader att lägga började med tre tågbiljetter, drygt 1 500 kronor i kontanter och en tom medicinburk med arabisk text. Det ledde dem först in till Manchesters tågstation och sedan vidare mot London.

Utredningen ledde till Lahore

Trots att de lyckades hitta honom på övervakningskameror på flera platser i Manchester och huvudstaden som de gick ut med offentligt tillsammans med en vädjan om hjälp kom de inte vidare.

Spåren tog slut där mannen först syntes på kamerorna som övervakar London, vid tunnelbanestationen Ealing Broadway.

Men när de nu lyckats lägga ut alla bitar och identifierat honom har utredarna tagit sig ända till Lahore, Pakistan.

– Ealing-stationen är på Picadilly-linjen som går ut till Heathrow. Vi la ihop ett och ett och kom fram till att han kan ha rest in i Landet från Pakistan, säger utredaren John Coleman till Manchester Evening News.

Just tanken att han kom från Pakistan kom inte från tomma intet. Vid obduktionen visade det sig att 67-årige David Lytton en gång i tiden troligen genomgått en operation i landet, en metallplatta som opererats in i hans kropp var tillverkad i Pakistan.

Polisen började därför gå igenom de män i 65- till 75-årsåldern som kommit till Heathrow från Pakistan under perioden 8 till 10 december 2015.

– Vi kunde inte gå längre tillbaka i tiden på grund av den enorma mängd människor som reser genom flygplatsen varje dag. Det är ett massivt antal resenärer och flyg från Pakistan dagligen, säger John Coleman till Manchester Evening News.

”Glad för familjens skull”

De hittade ett namn på en man i rätt ålder som de trodde kunde vara deras oidentifierade mysterieman.

– Vi tittade sedan på hans passbild, som var tio år gammal, och hittade även en bild från flygplatsen i Lahores övervakningssystem, säger Coleman.

Mysteriet med vem mannen var som lagt sig för att dö på en bergstopp utanför Manchester var löst och David Lytton, 67, hittad.

– Det är helt fantastiskt att vi till slut lyckades lösa det. Jag är glad för familjens skull, för allmänheten och för att jag nu kan lägga det här bakom mig, säger John Coleman till Manchester Evening News.

Pubägaren som var den siste att se David Lytton i liv säger att han är glad för mannens familj skull.

– Men det är fortfarande ett mysterium varför han kom just hit. Det finns ännu så många obesvarade frågor, säger Melvin Robinson.

Först i mars ska polisen presentera sin fullständiga utredning.