Donald Trump – USA:s nye president

Trump utser Gorsuch till ny domare – i ”The Apprentice”-stil

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

WASHINGTON. Två federala domare kallades till Vita huset – men bara en blev vald.

Donald Trump utnämnde på tisdagsnatten Neil Gorsuch till ny domare i Högsta domstolen.

Avslöjandet kom på bästa sändningstid – och på ett sätt som påminde om realityserien ”The Apprentice”.

Vita husets östra flygel var full av folk på tisdagskvällen.

Några minuter över 20, lokal tid, gjorde president Donald Trump entré och ställde sig bakom podiet.

– Jag lovade det amerikanska folket att hitta den bästa domaren i hela landet. Och jag är en man som står vid sitt ord, sa Trump.

Sedan avslöjade han sitt val till Högsta domstolen: Neil Gorsuch, federal domare i Denver, Colorado.

Innan presidenten lämnade över till Gorsuch la han lite extra tyngd på domarens axlar:

– Förutom försvaret av vårt land är utnämningar till Högsta domstolen de viktigaste beslut en president kan fatta. Beroende på hur gammal domaren är kan han vara aktiv i 50 år eller mer.

LÄS OCKSÅ

FAKTA: Vad har Donald Trump rätt att bestämma själv? Det här!

Kritisk mot abort

President Trumps tal om att en domare i Högsta domstolen kan sitta länge gäller i allra högsta grad för den blott 49 år gamla Neil Gorsuch.

Domaren beskrivs som en ”orginalist”, vilket innebär att han tolkar USA:s grundlag bokstavligt. Han är en stark motståndare till assisterat självmord, något han redogjort för i en bok. 49-åringen har inte dömt i något abortmål, men anses vara en abortmotståndare.

– Jag lovar att göra allt för att vara en trogen tjänare av konstitutionen om jag blir bekräftad, sa Neil Gorsuch under sitt anförande.

Presenterades i dokusåpa-stil

Tisdagens utnämning är ett av de mest betydelsefulla besluten som Donald Trump kommer att fatta under sin presidentperiod.

Och Trump missade inte tillfället att maximera dramatiken. Med inspiration från sin realityserie ”The Apprentice”, såg han till göra allt för att fånga så många tv-tittare som möjligt.

Under presidentkampanjen presenterade Donald Trump en lista på 21 namn som han övervägde till posten.

Med bara några timmar kvar till beskedet var två personer kvar i leken: Neil Gorsuch och Thomas Hardiman, 51. För att upprätthålla spänningen kallades båda till Vita huset. De försågs också med två identiska twitterkonton: @JusticeGorsuch respektive @JusticeHardiman.

”Ska göra allt för att stoppa det”

USA:s högsta domstol har en mycket omfattande makt när det gäller att avgöra om lagar är förenliga med konstitutionen. Domare som utses av republikanska presidenter tenderar att vara mer kritiskt inställda till frågor som aborträtt och samkönade äktenskap.

I nuläget består domstolen av fyra domare som ses som konservativa, och fyra som är mer liberala.

Barack Obama försökte få en liberal domare på plats under sitt sista år i Vita huset. Utnämningen blockerades dock av republikanerna i senaten.

Nu lovar Demokraterna att göra samma sak.

– Det här är en stulen stol. Det är första gången någonsin som en majoritet i senaten har en stulen stol. Vi ska göra allt som står i vår makt för att stoppa utnämningen, säger Jeff Merkley, demokratisk senator från Oregon, till Politico.

Publisert:

LÄS VIDARE

Professor: Kan hamna i högsta domstolen

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

Antonin Scalia

Barack Obama

Abort