Små gulliga saker som inbringar cash

NYHETER

Lina, 22, tycker att djuraffärer bör ha bättre kunskaper

Djurrätt – det kvittar vem man säger ordet till eller vem som läser det, det ger oss alla någon form av känsla. Antingen är det att djurrätt är något självklart för oss, djuren ska behandlas väl och är minst lika mycket värda som vi människor är. “För vi människor är ju också djur”. Eller så kanske det ger andra människor tankar om slynglar som släpper lös djuren i det fria och som använder våld för att göra detta. Allt i djurens rätts namn.

Eller så kanske du tänker på hur man ska stoppa de plågsamma djurförsöken. För djur är trots allt kännande och levande varelser liksom människan som faktiskt lider när de plågas. Eller kanske tänker du kanske på kaninen Kalle som lämnades ensam i en park mitt i vintern av sin tyrann och torterare till ägare.

Kalle kunde ha dött, men istället blev Kalles rätt till ett bra och värdigt kanin-liv stora nyheter och det rapporterades hej vilt om hur hundratals människor hört av sig och ville ta hand om stackars utfrusna Kalle. Kalle fick ett nytt hem, tack vare människor som känner för djur som honom. Men Kalle är bara ett djur av de tusentals som behandlas fel. Det räcker att man går in i djuraffärer och tittar.

Sönderstressade gnagare som sitter och skakar i helt för små burar och som blivit psykiskt störda för att affärsinnehavaren inte har vett nog att ha dem så att de icke far illa av sin zooaffärsvistelse. Råttor som djuraffärer tar in utan att man vet hur de ska ha det, som ger fel råd till sina kunder och som av brist på bättre vetande indirekt skadar djuren. Jag tror inte att djuraffärsinnehavarna vill skada djuren.

För många är de bara business. De är pengar helt enkelt. De är inte djur med känslor och med känsel utan de är små ulliga och gulliga saker som inbringar cash. Sorgligt men sant. Djurrätt yrkas på så många olika plan och är utan tvekan något som bör belysas mer. Både för vår egen och för husdjurens skull. För min åsikt är att alla djur, människor som råttor är värda ett värdigt liv där de mår bra.

Vad tycker du?

Lina Karlström , Lunarnamn: Raur