Redo för SM-finalen

NYHETER

Mästare - på varandras svagheter

1 av 2 | Foto: Foto: PRESSENS BILD

Persson är gammal och trött.

Reinfeldt är oerfaren och okunnig.

Snällhet är ingen utmärkande egenskap hos den som vill bli statsminister.

Statsminister Göran Persson (s) drabbade i går samman med sin utmanare Fredrik Reinfeldt (m) i valårets första duell, arrangerad av Sveriges Radio.

Ingen plats för snällhet

Av den kan man dra åtminstone en slutsats. Stefan Einhorns succébok "Konsten att vara snäll" kommer inte att pryda bokhyllorna. Varken i det moderata eller i det socialdemokratiska valhögkvarteret.

Debattknepen kommer att se ut ungefär så här:

1. Motståndaren har fel profil för jobbet.

Fredrik Reinfeldt antydde oblygt att Göran Persson är på väg ut medan han själv har framtiden för sig.

Persson meddelade att han aldrig hört Reinfeldt prata utrikespolitik. Trots att hälften av statsministerns arbetstid går åt till det.

2. Motståndaren är allmänt oduglig.

Göran Persson sade det i går och han kommer att upprepa det många gånger före valdagen. Han röjde upp den oreda som Reinfeldts partikamrater lämnade efter sig vid maktskiftet 1994.

Reinfeldts vassaste vapen här är den höga arbetslösheten. En halv miljon människor har slussats ut från arbetslivet under Perssons tid vid makten. En annan av Reinfeldts favoritsiffror är att en miljon människor i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden i socialdemokratins Sverige.

3. Motståndarens löften är orimliga.

Reinfeldt och Persson skulle båda kunna få jobb på Konsumentverket. Ingen grävande journalist i världen är bättre på att hitta de svaga punkterna i motståndarens politik.

Olika - men ändå lika

Löften som inte går att förena. Vita fläckar. Allmänt undermåliga förslag, motståndaren nosar upp dem lika effektivt som en vältränad narkotikahund.

Men det är inte alltid kandidaterna till statsministerposten har olika åsikter. Ibland tycks de faktiskt rörande ense. Läs själv här ovan.

Lena Mellin