Smittfåglar på väg till Sverige

NYHETER

Fågelviruset har nått Sicilien-EU är skakat

ROM/BRYSSEL. Fågelinfluensan har nått EU.

Viruset har dödat fåglar i Italien, Grekland och Bulgarien.

Och om tre veckor kommer de första flyttfåglarna till Sverige.

Foto: MASSDÖD Över 100000 kycklingar drabbades av viruset vid det stora influensautbrottet i Nigeria för någon vecka sedan. Nu undersöker man om sjuka människor i landet drabbats av viruset H5N1.

De första fallen av konstaterad fågelinfluensa inom EU-området har slagit ner som en bomb.

I går morse hittades 17 döda knölsvanar i närheten av staden Ragusa på Sicilien. I torsdags hittade myndigheterna två döda svanar nära Messina. Samtliga har konstaterats smittade av fågelinfluensaviruset H5N1.

Aggressiva typen

-Vi vet att det är den mest aggressiva typen av virus, säger Italiens hälsovårdsminister Francesco Storace.

De italienska myndigheterna försäkrar att inga människor smittats. Samtidigt har man isolerat de två karabinjärer som tog hand om de döda fåglarna och kontrollerar deras hälsotillstånd timme för timme.

I Grekland har smittade svanar hittats nära Thessaloniki och i Bulgarien i Vidin-regionen nära gränsen till Rumänien.

Fallen inträffar bara en vecka efter de omfattande influensautbrotten i Nigeria, där över 100000 kycklingar drabbats av viruset.

De döda svanarna kan betyda att viruset sprids med vilda fåglar, något som experterna länge fruktat. Om tre veckor når de första flyttfåglarna Sverige.

-Ja, vi får övervaka situationen väldigt noga för att kartlägga virusets spridningsvägar, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid högskolan i Kalmar.

Det är sannolikt bara en tidsfråga innan viruset även drabbar Sverige

-Att det nått EU är egentligen inte så förvånande. Att det lyckades ta sig tvärs över Saharaöknen och ända till Nigeria är värre.

Slakta smittade

Enda sättet att stoppa spridningen är att förhindra kontakt mellan tamfåglar och vilda fåglar. Dessutom måste man omedelbart slakta smittade besättningar.

-Och då måste vi internationellt stödja de länder som drabbats, för detta är ett globalt problem, säger Björn Olsen

EU:s chefsveterinärer samlas om några dagar till ett snabbinkallat krismöte med anledning av de döda fåglarna. Samtidigt varnar G8-mötet i Moskva för att risken för en världsomfattande influensaepidemi bland människor rycker närmare.

- Det är bara en tidsfråga innan vi drabbas av en så kallad pandemi. Men om det blir H5N1 eller något annat virus som muterar finns det ingen som vet, säger Björn Olsen.

Lennart Anebäck, Olle Castelius, Åke Malm