De sväljer droger – och riskerar livet

NYHETER

? Vilka är riskerna med att svälja knark i smuggelsyfte?

Den som sväljer narkotika riskerar livet. Om förpackningen, vanligtvis kondomer, går sönder kan bäraren dö av överdos. Eftersom det ofta rör sig om stora mängder och koncentrerad narkotika är risken att dö mycket stor.

? Hur upptäcks svald narkotika?

Efter att den misstänkte stoppats av tullen genomförs, efter åklagarbeslut, en röntgen av den misstänktes mage. Om förpackningar upptäcks tvingas personen att sitta på en så kallad tulltoalett. Det innebär bevakning dygnet runt i väntan på att knarket ska komma ut den naturliga vägen. Vanligtvis tar detta mellan ett och två dygn. Avföringen genomsöks och innehållet i förpackningarna skickas sedan på analys.

? Finns det andra metoder än tulltoalett?

Metoden med tulltoalett är kostsam och i flera andra länder tvingas den misstänkte i stället att ta kräkmedel. Den statliga narkotikakommissionen föreslog 2002 att denna metod skulle införas också i Sverige, men regeringen sa nej.

? Hur vanligt är det att smugglare svalt narkotika?

Tullen stoppar med jämna mellanrum personer som svalt narkotika. Enligt chefen för tullkriminalen, Lars Kristoffersson, handlar det om "flera gånger om året".

2003 greps MTV-stjärnan Stephen "Steve-O" Glover från MTV:s "Jackass" i Sverige. Han hade då svalt en kondom med hasch och marijuana.

Eric Tagesson

Läs mer

Tidigare artiklar

Eric Tagesson