”Vi ritade om hela huset”

NYHETER

Karin och Leif byggde sitt kataloghus efter egna idéer

1 av 2 | Foto: Det vita vardagsrummet inramas av mörkbruna skinnfåtöljer från Asko. Bordet kommer från Bo concept. Druv- klasen i taket har familjen gjort själva. Styling/ bildtext: Helena Aro

Ek, natursten och ljusa kulörer.

Den kombinationen förvandlade Karins och Leifs katalogshus till en unik och luftig souterrängvilla.

– Jag trivs så himla bra i det här huset, utbrister Karin.

– Man blir så lugn av att sitta här!

Hon pustar ut vid det specialbeställda bordet i köket, en punkt där ljuset flödar in från alla vinklar. Känslan i rummet andas luft, enkelhet, stramhet, stilrenhet.

Karin och Leif flyttade in i sitt Myresjöhus i december förra året. Dessförinnan ägnade de flera månader åt att rita om och planera sin bostad.

Dröm om eget hus

Att det blev som det blev var egentligen en slump. Paret bodde vid den tidpunkten på Norrmälarstrand i Stockholm. Men Karin, som var gravid med äldsta dottern Hanna, kände plötsligt ett behov av att lämna storstan. Leif, för sin del, hade länge haft en dröm om att bygga sitt eget hus.

Så Karin började bevaka tomter på Lidingö och tillsammans åkte de och tittade på olika kataloghus. Paret fäste sig direkt vid ”det multifunktionella huset” som Myresjöhus saluförde.

En dag dök det upp en ledig tomt – med bygglov för just det katalogshus som Karin och Leif ville ha.

Ändrade ritningarna

De slog till direkt. Karin tyckte dock att originalritningen var opraktisk, så paret satte sig ner med en arkitekt och planerade om allt från grunden. Köket fick annan vinkel, väggar togs bort, fönster byttes ut. Bara själva skalet, ytterväggarna, behölls som det var tänkt från början.

– Dem fick vi inte röra, eftersom bygglovet var utfärdat efter den skissen, säger Leif.

Eftersom tomten ligger i en sluttning sprängdes en stor del av berget bort – 95 kvadratmeter av villans 190 kvadratmeter ligger på nedervåningen.

På markplanet byggde de kök, vardagsrum, toalett och gästrum. En trappa ner placerades ett större våtrum, sovrum och barnkammare.

Visionen var kristallklar redan från början. Hemmet skulle ha maximal rymd med harmoniska färger och material.

– Jag kunde visualisera hur det skulle se ut, säger Leif.

Vardagsrummet fick dubbel takhöjd och fönstren planerades noga för så stort ljusinsläpp som möjligt. Mottot blev ek på bänk-ytor och golv, vitt på alla väggar och köksluckor, ljusgrå sten på golv i kök och badrum, allt i strikt funkisstil. När naturmaterialen hade valts ut föll det andra enkelt på plats.

– Vi kände till exempel att den kaffefärgade soffan blev en fin brytfärg till det vita, säger Karin.

– Att skåpluckorna skulle vara vita var också en självklarhet, säger Leif. Rostfritt stål hade inte passat in.

Fiffig förvaring

En större utmaning var att snyggt ”gömma” skåp för förvaring. En skjutvägg i gästrummet blev lösningen – i dag döljer den en stor del av familjens kläder och kontorsmaterial. Vita skohyllor slukar papper och prylar i köket.

På frågan vad Leif och Karin är mest nöjda med kommer svaren tätt och entusiastiskt.

– Våtutrymmet i badrummet på nedervåningen, säger Karin.

– Vi gjorde golvet i två plan som vi gränsade av med glasbetong. Det gör att badrummet, trots att det bara är en enda öppen yta, både blir ett våt- och ett torrutrymme där vi alla kan vara samtidigt.

– Hela övervåningsplanet, altanen och gästrummet, säger Leif.

Ett härligt hem

Var det då värt alla pengar och allt slit? Jodå, tycker båda.

– Det var roligt, men visst är det skönt att det är gjort, säger Leif.

– Vi har fått ett fantastiskt härligt hem. Och vi kan inte skylla på någon annan än oss själva!

Sara Milstead

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård