Nu kommer hösten på allvar

NYHETER

SMHI: Risk för halka i hela landet

Långkalsonger på kroppen och dubbdäck på bilen rekommenderas till helgen.

Ett väderomslag lovar mycket kallare väder och risk för minusgrader i så gott som hela landet.

I fjällen blir det busväder med stormvindar och snöfall natten mellan fredag och lördag. Dagen efter kommer eländet till resten av landet:

– Det kommer troligen inte att bli så mycket snö, men temperaturen kommer att sjunka rejält mot vad vi har haft den senaste veckan, säger Isagel Cederfamn på SMHI.

Halka

Med andra ord kan det var dags att börja oroa sig för den första halkan.

– Absolut. Natten till söndag liksom natten till måndagen kan man räkna med minusgrader i hela Norrland och Svealand samt även lokalt i stora delar av Götaland.

Stockholmsområdet ligger i riskzonen för nattfrost och halka. Men även så långt söderut som sydsvenska höglandet kan det bli minus lokalt.

Dagstemperaturerna kommer till helgen att sjunga till mellan fem och tio grader som mest i Norrland och runt tio grader i resten av landet. I början av nästa vecka förutspås dagstemperaturen sjunka ytterligare till 7-8 grader.

Hösten kommer snabbt

– Just nu ligger gränsen för höst norr om en linje från södra Värmland till Gävle, ungefär. Men den gränsen kommer att flytta söderut väldigt snabbt de närmaste dagarna, säger Isagel Cederfamn.

Robert Triches