Tjejgänget slogs vilt på Hisingen

NYHETER

Två ungdomar, en pojke i 15-årsåldern och en man i 20-årsåldern, har anhållits misstänkta för grov misshandel efter bråket mellan två tjejgäng på Hisingen i Göteborg på måndagskvällen.

Tre flickor skadades och fördes till sjukhus. Två av dem till Östra sjukhuset med mindre allvarliga skador. Den tredje, som bedömdes svårast skadad med bland annat ryggskador, togs till Sahlgrenska. Därifrån meddelade på tisdagsmorgonen att hon inte var allvarligt skadad men låg kvar för observation.

Nytt fenomen

Det här är ett relativt nytt fenomen för Göteborgs del i vart fall, att tjejgäng tar kontakt med varandra och samlas för att bara slåss med varandra.

En parallell med de så kallade firmorna är lätt att se. Där tar gäng, som på något sätt är relaterade till allsvenska storstadslag, som Djurgården i Stockholm och IFK i Göteborg, kontakt med varandra före matcherna enbart för att slåss, ofta på en annan plats än där matchen spelas.

– Ja, det låter som så. I det här fallet verkar det vara så att de tagit kontakt med varandra för att bråka, om det är om killar eller andra saker, vet vi inte, säger Jan Strannegård, informatör hos polisen i Västra Götaland till TT.

Skulle göra upp

Det var mellan 40 och 50 tjejer, mellan 14 och 20 år, som samlades för att göra upp vid Kyrkbytorget och Eketrägatan på Hisingen. De flesta kom från Hisingen.

– Men där fanns även ungdomar från andra delar av stan, några killar också men merparten var flickor, säger Strannegård.

Gänguppdelningen har ingen etniskt grund, att det skulle röra sig om svenskar mot invandrarungdom.

Polisen grep två ungdomar som senare under natten anhölls. Sex ungdomar togs till polisstation för visitation, fem avlägsnades från platsen och två omhändertogs.

TT