Piratpartiets ansvar att skydda medlemslistan

NYHETER

Statsvetare: Man ska kunna vara partimedlem utan att bli uthängd

Det är Piratpartiets, liksom alla andra politiska partiers, ansvar att skydda sina medlemmars identitet.

Det konstaterar Marie Demker, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

– Det är en rättighet att man ska kunna vara medlem i ett parti utan att bli uthängd, säger hon.

Foto: – Som medlem i ett politiskt parti har man rätt att begära att partiet gör vad man kan för att skydda identiteten på medlemmarna, säger Marie Demker.

Som aftonbladet.se avslöjade i går har Piratpartiets medlemsmatrikel kommit ut och sprids snabbt över internet. Tusentals personer registrerade med födelsenummer, hemort och telefonnummer – bland annat – har offentliggjorts mot partiets vilja.

– Som medlem i ett politiskt parti har man rätt att begära att partiet gör vad man kan för att skydda identiteten på medlemmarna. Men i det här fallet är det väl inte klargjort exakt hur listan har kommit ut, säger Marie Demker, som följt den livliga diskussionen på olika forum och i bloggar på nätet.

Man vet inte om listan stulits av en datahackare. Eller om den kommit på villovägar på något annat sätt.

”Grov kränkning”

Det spekuleras också i att det rör sig om en medlemslista över forummedlemmar på Piratpartiets webbplats som har läckt ut. Men det är det inte. Listan är både detaljerad och komplett och innehåller uppgifter som bara förekommer i en medlemslista.

– Säkert är det så att medlemmarna känner det som en grov kränkning att bli exponerade på det här viset. Det här rör ju liksom Piratpartiets kärnfrågor som handlar både om fri delning av information och skyddet av den personliga integriteten, säger Marie Demker.

På internet är det många som med skadeglädje konstaterar att Piratpartiet bara har att tugga i sig det faktum att medlemslistan sprids. De är ju för ”fildelning”.

Inte så enkelt

– Ja, men så enkelt är det inte. De förespråkar också skyddet av den personliga intergriteten och det här är ett brott mot den, säger Marie Demker.

Att politiska partier utsätts för exponering av medlemslistor är inte nytt.

Kan det vara någon som läckt den av politiska skäl?

– Nja, det är nog inte så sannolikt att det är en politisk meningsmotståndare som ligger bakom. Dessutom är det ju faktiskt inte ens klart vilka politiska motståndare som piratpartiet har.

Tror du att det här skadar eller gynnar partiet?

– Jag tror att det är hugget som stucket. Jag tror att en del medlemmar flyr partiet nu, medan nya kommer till. Den kraftiga mediaexponeringen under senare tid gynnar troligen partiet.

Läs mer:

Robert Triches