– Vem vill bli en gubbe i grå kostym?

NYHETER

De unga har sagt sitt – att bli politiker är inget man drömmer om

Foto: Maryam och Axel De är två av de yngsta ledamöterna riksdagen - och tror inte att unga är ointresserade av politik, men att bilden av en politiker är ganska mossig.

70 procent av alla förstagångsväljarna kan inte tänka sig att själva bli politiker.

– Det är inte så konstigt, kolla bara på hur bilden av en politiker ser ut – vem vill bli en gubbe i grå kostym? säger Maryam Yazdanfar, 25 år, och skrattar.

Maryam Yazdanfar är riksdagsledamot för socialdemokraterna. När hon valdes in i riksdagen blev hennes kompisar förvånade.

– De trodde inte att man kunde sitta där om man var en 25-årig tjej, säger hon.

Avsaknaden av unga förebilder är en orsak tror hon. Och det faktum att politiker verkar vara väldigt oglamorösa.

Medelålders man är normen

– Bilden av politiker är så tråkig – jag är ingen kavajmänniska men man måste ikläda sig någon slags pondus och den är formad efter en medelålders man, så är det i näringslivet också, säger Maryam Yazdanfar.

Hon tycker att det är tråkigt att det finns så små marginaler att vara annorlunda i dagens politikervärld även om det är viktigt att visa att man är seriös.

”Man får inte avvika”

– Du vill inte att dina folkvalda politiker ska sitta och fnissa och larva sig för politik är jävligt viktigt, men i vår kultur finns det en väldigt liten tillåtelse att avvika. De som är annorlunda kan bara vara annorlunda och inget annat. Jag kommer till exempel alltid att vara ”invandrartjejen”, och är man bög så är man ofta bara ”bögen”, säger Maryam Yazdanfar.

”Inte illa”

Siffrorna från förra veckans nätfråga visar att 70 procent av de mellan 15 och 22 inte kan tänka sig att bli politiker, men 18 procent av tjejerna och 25 procent av killarna mellan 16 och 18 ställer sig positiva.

– Det är inte så illa. Om en fjärdedel skulle vara politiskt aktiva nu skulle vi inte ha några problem alls – i dag är vi nere på ensiffrigt belopp, sager Axel Darvik.

Han är 23 år och ledamot för folkpartiet. Han har liknande erfarenheter som Maryam Yazdanfar.

– Mina kompisar blev väldigt överraskade när jag kom in i riksdagen: Hur skulle jag klara av det liksom? Men de är nyfikna på hur det går och om de gamla är snälla mot mig, säger Axel Darvik.

Varför vill så få bli politiker?

– Många känner nog att de inte har tid, andra tycker nog att det är obehagligt – det finns ju en del jante och man vågar kanske inte ta steget och säga: Jag skulle bli en bra beslutsfattare, säger Axel Darvik.

Karin Abrahamsson ([email protected])