Nyheter

116 kr dyrare med en friåkare

NYHETER

Samma taxiresa - men oj, så olika priser

Tycker du att det är dyrt att åka taxi? Aftonbladets taxikoll hjälper dig att välja billigaste taxiresan.

friåkarkö Alla taxibilar måste ha en tydlig prisinformation uppsatt. Kolla den innan du hoppar in! Priset får friåkarna däremot sätta själva. Här är en kö med fribilar.
friåkarkö Alla taxibilar måste ha en tydlig prisinformation uppsatt. Kolla den innan du hoppar in! Priset får friåkarna däremot sätta själva. Här är en kö med fribilar.

Aftonbladets testperson har åkt samma sträcka med fem olika taxibolag. För taxiresan från Centralstationen i Stockholm till Globen City fick vi betala allt mellan 119 kronor och 235 kronor.

Känd taxi lönar sig

Det lönar sig helt klart att hoppa in i en taxi med välkänd logga. Billigast i Aftonbladets undersökning är Taxi Kurir och Taxi Stockholm.

– Vi har alltid varit billigast. Taxi Stockholm har marknaden, men vi har bättre priser, säger chauffören Reza Kiabi som kör för Taxi Kurir.

Dyrast är friåkarna som kan ta upp till dubbla priset. Resan till Globen kostar 235 kronor hos den dyraste friåkaren. Det är nästan dubbelt så dyrt som en resa hos Taxi Kurir som tar 119 kronor för samma sträcka. Eftersom det är fri etableringsrätt för taxibolag så är det enda kravet att de följer de regler som finns.

Krav på prisinformation

Det måste bland annat finnas en tydlig prisinformation i och utanpå bilen. Priset får friåkarna sätta själva.

Thomas Winskog är förbundsdirektör i Svenska taxiförbundet. Hans bästa tips är att ta reda på priset innan du sätter dig i en taxi.

– Titta på prisinformationen. Kolla också att chauffören har taxametern i gång och att det är rätt taxa han kör efter, säger han.

Här är prisskillnaden mellan bolagen:

Så gick testet till

Det här är en friåkare

Aftonbladet ger dig kollen på taxipriserna i Stockholm

Jessica Balksjö

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter