Havet tog Charlie – och gav dem Clara

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Familjen Axelsson döpte sin dotter på samma strand där sonen omkom

1 av 4 | Foto: håkan luthman
I MAMMAS MAGE NÄR DÖDSVÅGEN KOM På den här stranden i Khao Lak dog Charlie, 2, i tsunamin för ett år sedan. I går döptes hans lillasyster Clara på samma strand. Clara fick sitt namn just för att hon klarade tsunamin. Hon låg i mamma Saras mage när familjen drabbades av flodvågen i Khao Lak. ”Gud tog Charlie, nu får man försöka försonas med livet”, säger mamma Sara Axelsson.

KHAO LAK

I går döptes Clara, 5 månader, i havet på stranden Nang Thong i Khao Lak.

Hon ska heta Clara just för att hon klarade tsunamin.

På samma strand dog hennes bror Charlie, 2, när tsunamin slog in över den thailändska kusten för ett år sedan.

På annandag jul i fjol befann sig familjen Axelsson från Mora på stranden i Khao Lak: mamma Sara, pappa Peter, storasyster Fanny och lillebror Charlie. Sara var gravid i tolfte veckan och hon hamnade mitt i flodvågen och skadade sig.

– Det var ju ingen självklarhet att Clara skulle klara sig, säger Sara.

Den 20 juli i år föddes Clara. Dagen efter fick familjen besked om att Charlie var identifierad.

Fick dödsbudet på BB

– Vi var på BB när vi fick beskedet, så under hela det här året har livet och döden funnits parallellt för oss, säger Sara Axelsson.

Det är första gången hela familjen är tillbaka i Thailand efter tsunamin. Peter åkte tillbaka till Khao Lak i januari för att försöka hitta Charlie.

– Det var en omöjlig uppgift. Men det här är hela familjens minnesresa. Det är så mycket här att bearbeta på en gång. Det är död och liv, det är dubbelt hela tiden, säger Sara Axelsson.

Deltar i minnesceremonin

I morgon ska familjen delta i både den thailändska och den svenska minnesceremonin.

– Då är det Charlies dag, men i dag är det Claras dag, säger Sara när hon står på stranden i Khao Lak på julaftonskvällen.

På stranden där Charlie, 2, befann sig när tsunamivågen kom har familjen gjort i ordning en dop­plats med blommor och ljus. Det är dags att döpa Clara Johanna och prästen Andrew Holm ska döpa henne i havet.

Tillsammans med prästen sjunger familjen och de spontant inbjudna gästerna psalmen ”Tryggare kan ingen vara” och julsånger. De får ta i för att överrösta vågbruset från havet. Sedan bär prästen Andrew Holm ut Clara i vågorna och döper henne.

– Det här stora vattnet erbjuder oss både livet och döden. I dopet ställer vi oss på Guds sida och väljer livet, säger han under ceremonin.

Det var i augusti, efter att familjen haft begravning för Charlie, som Peter och Sara började fundera på att döpa Clara i havet i Thailand. Familjen kände att de inte orkade arrangera något dop hemma i Mora. De bestämde att dopet skulle få bli i samband med minnesresan till Khao Lak.

”Det går inte att vara arg”

– Vi köpte lite blommor och tänkte att det skulle vara i all enkelhet. Det kändes viktigt att vara vid havet för att knyta ihop allt, säger Sara.

När såväl prästen som lilla Clara fått torra ombyten konstaterar Sara att hon är nöjd med valet att döpa Clara i havet vid Khao Lak.

– Det går ju inte att vara arg på havet. Gud tog Charlie, nu får man försöka försonas med livet, säger Sara Axelsson.

Alexandra Westerlund Karlsson , redaktionen

Publicerad: