Tv-man stängs av efter jobbfest

NYHETER

Mannen pekas ut av kollegor för sexbrott

En tv-journalist i 60-årsåldern pekas ut som våldtäktsman av sina kollegor.

Han ska ha förgripit sig på en medarbetare under en konferens.

SVT har stängt av mannen från sitt arbete.

En redaktion på Sveriges Television hade ätit middag tillsammans på en konferensanläggning. Efter det valde några att fortsätta kvällen på journalistens hotellrum.

- Jag hade efterfest och det var massor av folk där. Jag var väldigt trött och satt och sov på en stol nästan hela tiden. Det var ganska sent på kvällen innan jag gick och la mig, säger han till Aftonbladet.

Händelsen polisanmäld

Sedan går historierna isär. Enligt uppgifter säger sig två manliga kollegor ha blivit vittne till hur journalisten sexutnyttjat en kvinnlig kollega i 30-årsåldern på hotellrummet.

- Det var uppenbart att hon inte var med på det, säger en källa.

Men den anklagade mannen säger att kvinnan kröp ner hos honom frivilligt. Han förnekar dock att de haft någon sexuell kontakt:

-De där två kom in på rummet flera gånger och frågade vad jag höll på med. Men jag gjorde ju inget med henne. Jag förstår inte hur de kan få det till en våldtäkt. Och om de såg något, varför ingrep de då inte?

Ärendet är nu polisanmält och det har inletts en förundersökning. Förundersökningsledaren hänvisar till sekretessen och vill inte kommentera ärendet.

Stämningen på den redaktion där mannen och kvinnan jobbar är mycket tryckt. Ledningen arbetar efter de manualer som finns för krissituationer.

-Vi har vidtagit ett antal åtgärder för att hantera den här situationen och för att ta hand om de inblandade på bästa sätt, säger Helga Baagøe, informationsdirektör på SVT.

Avstängd från jobbet

Hon vill värna sina medarbetare och är därför försiktig med att uttala sig.

- Det var inte så att konferensen spårade ur i stor skala. Men ja, det hände något som vi bedömer som så pass allvarligt att vi har stängt av en medarbetare och försöker skydda en annan.

Journalisten har varit avstängd från jobbet i snart två veckor:

-Det är ju pinsamt för mig. Men jag är trygg i den bemärkelsen att jag vet att jag inte har gjort något.

Kvinnan avböjer att kommentera händelsen.

Karin Östman