Ringholms klubb fuskade med skatten

NYHETER

Enskede IK betalade svarta löner

Tidigare finansminister Bosse Ringholms fotbollsklubb Enskede IK har undanhållit nästan 1 miljon kronor från beskattning.

Statsminister Göran Persson har trots det fullt förtroende för sin minister.

Bosse Ringholm, vice statsminister och idrottsminister, förklarar klubbens skattesjabbel med bristande kompetens.

Att klubben under de år, 2000–2004, som Skatteverket granskat hade en finansminister i styrelsen, ändrar inte Ringholms uppfattning om att kompetensen var för dålig:

– Finansministern satt inte och granskade varje reseräkning, och det kan man i efterhand säga att det borde han kanske ha gjort, men vi hade andra personer som skulle granska reseräkningarna.

Nära en miljon

Skatteverkets granskning visar att klubben undanhållit runt 950000 kronor från beskattning. Nu krävs därför klubben på 165000 kronor.

– De har lämnat bristfälliga underlag för reseersättningar och de har lämnat oriktiga uppgifter, sammanfattar Ulf Andersson, revisionsledare på Skatteverket.

Klubben har också missat att redovisa reklamintäkter för sponsoravtal, något som man har varit i blåsväder för förr.

– Jag tycker definitivt att det här inte är bra för klubben, och inte för mig heller naturligtvis, att vi inte haft bättre kontroll på en del reseräkningar och en del av de underlag för reklamskatt som vi borde haft. Vi har lärt oss en läxa, säger Bosse Ringholm och påpekar att rutinerna förbättrats på senare tid.

Inte medvetet

Om Enskede IK betalar in den extra skatten är saken utagerad för Skatteverket. Det finns inga misstankar om att klubben medvetet försökt smita från skatt.

– Mycket tror jag beror på ren okunskap. Att man inte riktigt har satt sig in i frågeställningarna. Oftast är det ideellt arbetande personer som sköter ekonomin, säger Ulf Andersson.

Statsminister Göran Persson har fullt förtroende för Bosse Ringholm.

– Ja, Skatteverket säger ju att det inte finns något uppsåt, utan att man gjort felaktigheter som man vill rätta till. Om Skatteverket hade tyckt att det här var mycket allvarligt hade det varit en annan sak, hälsar Göran Persson genom sin presschef Anna Helsén.

Men det kan vara problematiskt för statsråd att sitta i föreningars styrelser, anser Persson, vilket fallet med Bosse Ringholm och Enskede IK är en illustration av.

Kritik

Oppositionspartierna är kritiska mot Ringholm. Som ordförande hade han ansvar för klubbens deklarationer, och som finansminister kan han knappast hävda att han inte kände till lagstiftningen.

Moderaternas ekonomiske talesman Mikael Odenberg reagerar också på att Skatteverket inte driver saken vidare.

– Andra deklaranter skulle nog vara glada om de mötte en så överslätande attityd. Om en enskild inte skattat för 950000 kronor skulle det nog inte räcka med att säga att jag inte hade riktig koll, säger han.

Tidigare:

Maria Davidsson/TT