Jagade trålaren inne på ryskt vatten

NYHETER

I nära fem dygn har två norska inspektörer hållits fångna på den ryska trålaren ”Elektron”.

Tidigt i morse passerade fartyget in på ryskt territorialvatten.

Hon var då på väg mot Murmansk.

Strax innan klockan halv två i natt korsade ”Elektron” gränsen, rapporterar VG.

- Trålaren tog sig in på ryskt vatten och går mot Murmansk längs gränsen, sade en talesman för den ryska marinen till nyhetsbyrån Itar-Tass.

Trålaren följs av den ryska fregatten ”Admiral Levtsjenko” och på den andra sidan finns norska fartyg som står i kontakt med fregatten.

- Situationen är under kontroll och detta är ingen konflikt, sade talesmannen.

Tror på en lösning

Den ryska säkerhetstjänsten FSB sade sent på tisdagskvällen att ”Elektron” skulle uppbringas så snart den nådde ryskt vatten och att de två norska inspektörerna därefter skulle friges och överlämnas till de norska myndigheterna.

– Detta är allvarligt. Men jag tror på en lösning under dagen, säger försvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen till norska TV2.

De två inspektörerna gick ombord på den ryska trålaren i norsk zon vid Svalbard i lördags. Grova brott mot fångstreglerna upptäcktes, bland annat nät med alltför små maskhål.

Spänt läge

Trålaren beordrades att gå mot norsk hamn, men på söndagen ändrade den plötsligt kurs mot ryskt vatten – med inspektörerna ombord.

Norsk kustbevakning tog omedelbart upp jakten.

Jaktens inledning blev dramatisk då de norska fartygen försökte sätta den ryska trålarens propeller ur funktion med en tross. Men första försöket misslyckades och operationen avbröts av säkerhetsskäl.

Det hårda vädret, med uppemot nio meter höga vågor, har gjort ytterligare bordningsförsök omöjliga.

Incidenten har lett till ett spänt politiskt läge mellan Ryssland och Norge. Vadim Sokolov, vicechef för fiskerimyndigheten i Murmansk, har kallat försöken att stoppa trålaren för ”ett angrepp på Rysslands suveränitet”.

Anders Thoresson, TT