Negativt besked för Assange – kvar på Ecuadors ambassad

avJoakim Magnå, TT

NYHETER

Häktningsbeslutet mot Wikileaksgrundaren Julian Assange kvarstår, beslutade en domstol i London under tisdagen.

Han riskerar därmed fortsatt att gripas av brittisk polis om han lämnar Ecuadors ambassad.

Domaren Emma Arbuthnot kritiserar honom för att inte ta ”konsekvenserna av sina egna val”.

Assange tog sin tillflykt till ambassaden 2012 när han var eftersökt för sexbrott i Sverige. Brottsutredningen i Sverige är nedlagd, men brittisk polis har sagt att han ändå kommer att gripas för att han brutit mot villkoren för sin borgen.

Hans advokater anser att häktningsordern måste hävas, eftersom den svenska utredningen är nedlagd. I förra veckan avslog rätten den begäran.

Men det finns en annan grund för häktningen att hävas – det faktum att det inte ligger i "allmänhetens intresse" att den kvarstår, enligt advokaterna.

Domaren Emma Arbuthnots svar på ansökan med det argumentet kom idag – häktningsordern kvarstår.

– Häktning är ett proportionerligt svar även om herr Assange har begränsat sin frihet på egen hand i ett antal år, säger hon, enligt The Guardian.

”Verkar tro att han står över lagen”

Hon förklarar att Assange, likt andra tilltalade, borde vara rakryggad nog att ta konsekvenserna av sina val.

– Han borde ha modet att göra det samma. Det är verkligen inte emot allmänhetens intresse att låta häktningsordern stå, säger domaren.

Assange fruktar att ett gripande ska leda till att Storbritannien lämnar ut honom till USA med anledning av Wikileaks, vilket USA:s justitieminister Jeff Sessions förra året kallade en ”prioritet”. Men Emma Arbuthnot lyssnade inte heller på det örat.

– Han verkar tro att han står över lagen och söker rättvisa bara så länge den gynnar honom, säger hon.

Om domaren i stället hade gått på Assanges linje hade han kunnat lämna ambassaden utan att riskera att gripas, för första gången sedan i juni 2012.

Dagens tre rubriker 00:29