Nyheter

Ät vegetariskt – bli smalare

NYHETER

Undersökning med 55 000 svenska kvinnor: Vegetarianer smalare än köttätare

Vegetarianer och veganer är smalare än köttätare. Det visar ny undersökning gjord på 55000 svenska kvinnor.

Det är Tufts Universitet i Boston som gjort undersökningen som visade att kvinnor som kallade sig vegetarianer och veganer, vägde mindre än köttätare och dessutom löpte mindre risk att bli överviktiga.

Enligt forskarna pekar detta på att om man byter ut vissa köttprodukter och andra animaliska produkter mot mat från växtriket, skulle det kunna hjälpa människor att kontrollera sin vikt, uppger Reuters.

Måste inte sluta helt med kött

I den vegetariska gruppen ingick både lactovegetarianer som äter mjölkprodukter och semivegetarianer som äter ägg och fisk ibland. Veganerna äter inget kött eller andra produkter från djurriket, inklusive mjölk.

– Våra fynd betyder inte att man måste låta bli kött och animala produkter helt och hållet. Semivegetarianerna visade också mindre risk att bli överviktiga, säger forskaren Kristin Newby vid universitetet.

Undersökningen gjordes på 55 459 friska kvinnor från medelåldern och äldre som fick svara på frågor om sina matvanor, vikt och livsstil. En liten procent av dem identifierade sig själva som vegetarianer eller veganer.

– Överlag hade veganerna lägst BMI, sedan kom vegetarianerna och sist köttätarna. 40 procent av köttätarna var kraftigt överviktiga medan endast 25-29 procent av de andra grupperna led av kraftig övervikt, rapporterar Kristin Newby.

Alla kolhydrater inte lika

Det faktum att vegetarianerna är slankare än köttätarna visar att alla kolhydrater inte är lika. En diet av fiberrika kolhydrater som finns i frukt, grönsaker och fullkorn skiljer sig från kolhydraterna i vitt bröd och snacks.

– Mat från plantor innehåller mycket kolhydrater men de innehåller också mycket fibrer vilket gör att du känner dig mätt, säger Kristin Newby.

För dem som faktiskt tycker om kött och vill fortsätta äta det råder Newby att dra ner på det farliga mättade fettet och välja fettsnåla mjölkprodukter.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter