Han har koll på bollen

Publicerad:
Uppdaterad:

Spärrvakten Tomas är mästare på att trixa med trasan

Han bollar, sätter världsrekord och blir rik.

Men vägrar lämna jobbet som spärrvakt.

Här är Stockholms bolltrixare nummer ett.

Trixar med trasan Spärrvakten Tomas Lundman har blivit rik på sina bollkonster. Men han vill inte sluta jobba. ”Arbetet får mig att slappna av”, säger han.
Foto: FRIDA LENHOLM
Trixar med trasan Spärrvakten Tomas Lundman har blivit rik på sina bollkonster. Men han vill inte sluta jobba. ”Arbetet får mig att slappna av”, säger han.

I 22 år har han suttit där i spärrvaktskuren. Med sin kära fotboll vid sin sida. Den som Tomas Lundman, 40, kan bolla med i timmar i sträck. Han har slagit 384 världsrekord i jonglering och tjänat mycket pengar på sin specialitet. Så mycket att han skulle kunna leva utan att behöva jobba. Ändå går Tomas Lundman till Odenplans tunnelbanestation för att arbeta. Han älskar sitt liv i kuren.

”Trivs utmärkt”

– Jag trivs utmärkt där. En del tycker nog att jag är lite konstig som jobbar trots att jag inte behöver det. Men jag tycker om det och arbetet får mig att koppla av.

Förut bollade han samtidigt som han stämplade kuponger. Det var uppskattat av många – men inte av alla.

Zlatan-konst

Därför tränar han nu för tiden enbart efter arbetstid, cirka en till två timmar om dagen. För tillfället är målet att lära sig en Zlatan-konst. Tuggummitricket kallas det och går ut på att bolla med ett tuggummi på fötterna för att slutligen kicka upp det i luften och fånga det i munnen.

– Jag har även tittat på Nacka Skoglund och ska lära mig klacka ett mynt och fånga det i fickan. Ett annat mål är att klara av att nicka stående i över tio timmar i sträck.

Så blir du en bolltrollare

Här är Tomas rekord

Jonas Andersson

Publicerad: