Dödligt virus till salu på nätet

NYHETER

Vem som helst kan köpa DNA från smittkoppor

DNA från det dödliga viruset smittkoppor finns att köpa på internet för vem som helst.

Med rätt kunskaper och ett enkelt laboratorium är det möjligt att åter släppa lös viruset bland människor.

Att terrorister skulle göra sig besväret tror dock inte det svenska försvaret.

Smittkoppor var en av världens mest dödliga sjukdomar.

Fler än hälften av de smittade som inte vaccinerats dog. Men man fick bukt med viruset genom massvaccinationer och sedan slutet av 70-talet har det bara funnits i laboratorier.

Tills nu – då virusets DNA alltså finns till salu på nätet.

Det är den brittiska tidningen Guardian Unlimited som slår larm efter att en journalist på tidningen köpt en sträng av det.

Kom på posten i Jiffykuvert

Det man beställt är en kort del av smittkoppsvirusets DNA, en 78 bokstäver lång sekvens av det så kallade genomet. Hela genomet är 185 000 bokstäver långt.

För att bygga upp hela viruset från grunden behöver man beställa de olika DNA-strängarna som följer på varandra i smittkoppsviruset och sedan ”limma” ihop dem.

Ingenting för den lilla hemmakemisten, skriver The Guardians reporter.

Men fullt möjligt för en person, en terrorist skriver Guardian, med tillräcklig ekonomi och utbildning och tillgång till ett enkelt lab.

Tidningens beställning av DNA-strängen skickades med vanlig post till en adress i London. Det kom i ett A5-stort Jiffykuvert och kostade 33 pund, knappt 500 kronor, plus porto.

Världens befolkning saknar skydd

Företaget som sålde DNA-strängen har senare medgett att man inte visste att just den kombinationen var en del av genomet för smittkoppsvirus.

Undersökningar har visat att en stor del av världens befolkning saknar skydd mot det dödliga och mycket smittsamma viruset. Enligt Guardians uträkning skulle, om tio personer smittades i ett initialskede, över två miljoner människor ha smittats inom ett år.

Men forskningschefen Anders Norqvist vid Försvarets forskn ingsinstitut är inte särskilt oroad av Guardians larm.

Han basar över avdelningen för NBC-skydd, det vill säga nukleärt, biologiskt och kemiskt skydd.

- Det finns tillräckligt mycket smittsamma, farliga mikroorganismer ute idag som till exempel mjältbrand. Ganska lättillgänglig i till exempel döda kor.

- Så varför skulle man ta sig besväret att beställa och sätta ihop det långa smittkoppsgenomet? Dessutom tror jag det är mycket svårt att få det att vara smittkoppsalstrande.

Vem som helst kan köpa DNA-maskin

Har man tillräckligt gott om pengar och kunskaper kan man dessutom själv köpa en maskin för att bygga DNA. De finns på marknaden och laddar man dem sedan med tillräckligt av de fyra DNA-byggstenarna kan man programmera in vilka kombinationer man vill.

Anders Norqvist tycker dock att de företag som säljer DNA-strängar borde kunna höja säkerheten genom enkla kontroller:

- För att stämma i bäcken skulle det vara enkelt att köra den beställda sekvensen genom en databas och ställa frågan om vad den kan vara del av.

- Får man då tillbaka svaret att Hallå! det här är en del av smittkoppsgenomet så går det ju att kontrollera vem som beställt.

Simone Söderhjelm