Norskt dödsoffer i explosion i Antalya

NYHETER

Fyra döda – minst 25 skadade – gastub misstänks ha exploderat på restaurang

Fyra personer ska ha dödats och runt 25 skadats i en explosion på en restaurang nära den populära turkiska semesterorten Antalya vid Medelhavet uppger AP.

Enligt nyhetsbyrån har fyra personer omkommit: en ryss, en ungrare, en turkisk kypare samt en norsk medborgare.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia skedde explosionen i turistområdet Manavgat i närheten av storstaden Antalya. Det är ännu inte känt vad som orsakade explosionen och polisen sade att den inte hade några närmare uppgifter.

Enligt Reuters kan orsaken ha varit en gastub.

VG Nett: Norsk kvinna omkom

Svenska UD har inga uppgifter om att svenskar ska vara skadade eller dödade.

– De uppgifter vi har talar om ett tjugotal turkiska medborgare som skadats, samt att två ryssar, en turk och en person av hittills okänd nationalitet som har omkommit, säger Miriam Mannbro på UD:s pressjour till aftonbladet.se.

Men uppgifterna om de omkomnas nationalitet gick isär och först senare på kvällen slog AP fast att det rör sig om en ryss, en ungrare, en turkisk kypare på restaurangen samt en norsk medborgare som omkommit. Enligt VG Nett är det en norsk kvinna som dödats.

Kvinnan var på semester tillsammans med sin familj. Kvinnans dotter ska ha skadats lindrigt.

Norska UD bekräftade senare på kvällen att en norsk medborgare omkommit och en annan skadats lindrigt.

Tusentals svenskar i området

Researrangören Ving Always, som för närvarande har 3088 resenärer i området runt Antalya, tror inte att någon svensk kommit till skada.

– Vi håller nu på att säkerställa att ingen drabbats. Men inget tyder på det. Manavgat är framförallt ett utflyktsmål i ett floddelta. På söndagskvällen hade vi inga gäster som var på organiserat besök där med oss, säger Claes Pellvik, marknadschef på Ving Always.

Tidigare har såväl kurdiska separatister som vänsterextremister och militanta islamiska grupper utfört sprängdåd i turistorter i Turkiet.

Robert Triches, TT