Nyheter

Hotande regn störde aldrig nationaldagen

NYHETER

Kungabarnen slog upp portarna till slottet

Sveriges nationaldag firades traditionsenligt på Skansen i närvaro av den svenska kungafamiljen. Men på första raden sitter även Björn von Südow, Riksdagens talman, med fru.
Sveriges nationaldag firades traditionsenligt på Skansen i närvaro av den svenska kungafamiljen. Men på första raden sitter även Björn von Südow, Riksdagens talman, med fru.

Sveriges första helgmärkta nationaldag invigdes med att kungabarnen slog upp portarna till Slottet.

Dagen avslutades med kung Carl Gustafs traditionsenliga tal på Skansen.

Allt medan vädergudarna inväntade kungens sista ord för dagen – sedan kom regnet.

inte farlig Den lilla flickan som kom fram till kungabarnen överlämnade buketter med liljekonvaljer till Victoria och Madeleine. Carl Philip blev utan.

När kungafamiljen vid 18-tiden på måndagskvällen åkte den traditionsenliga kortegen från slottet till Sollidens scen på Skansen hade regnet hängt i luften ovanför Stockholm under hela dagen. Men vädergudarna väntade respektfullt ända tills kung Carl Gustaf skulle hålla sitt avslutande högtidstal.

– Detta är vår gemensamma hyllning till fosterlandet som nu fått en särskilt högtidlig inramning i och med att den blivit helgdag, sade kungen och de omkring 20000 besökarna vid Sollidens scen jublade och viftade med sina små gulblå vimplar.

Bland dem fanns Magnus och Barbro Metell från Stockholm.

– Nationaldagen har egentligen inte betytt så mycket tidigare. Men nu när både barn och barnbarn är lediga passar vi på att fira, sade de.

Och så fort kungen vid 21-tiden på kvällen talat färdigt, tv-kamerorna släckts och nationaldagsfirandet därmed var över – först då kom regnet.

Stort nöje

Men nationaldagsfirandet började redan när kungabarnen vid tiotiden på morgonen slog upp portarna till Slottet.

Ett hundratal människor hade kommit för att delta i öppningsceremonin. Kronprinsessan Victoria, iklädd en vit knälång rock, hälsade alla välkomna:

– Det är ett stort nöje att öppna portarna till slottet.

Precis innan de massiva portarna till slottsgården skulle öppnas bröt en liten flicka i Sverigedräkt barriären, gick långsamt fram till prinsessan Madeleine och överräckte en bukett liljekonvaljer. Även kronprinsessan fick en, men prins Carl Philip blev utan.

I Stockholm har sedan länge nyblivna svenska medborgare firats på nationaldagen, och i år fick kring 1000 personer motta sitt minnesbevis vid en festlig ceremoni i Stadshuset.

Firade på slottet

Liknande ceremonier hölls i ett 90-tal andra kommuner, och i Sörmland hade ett 40-tal nyinflyttade Vingåkersbor tackat ja till att fira på Säfstaholms slott.

I Malmö hade svenska flaggor och flaggor med EU:s stjärncirkel hissats på Stortorget, och några hundra personer stannade upp för att lyssna på landshövding Bengt Holgerssons hyllningstal till Sverige. Som traditionen bjuder firades nationaldagen också i Folkets park och på Malmö gamla idrottsplats.

I Göteborg firades nationaldagen med en flaggparad som började på Götaplatsen och slutade på Liseberg. Ungefär 350 personer gick i tåget. Det var militärer från Amf4 och bajonettförsedda hemvärnsmän, hembygdsföreningar, ordenssällskap och frivilligorganisationer. Hemvärnets musikkår spelade. Vid Stora scenen på Liseberg fortsatte sedan firandet med sång, musik och tal.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter