Nyheter

Klä dig rätt för kryssningen

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Hissa segel och följ med på en resa som slutar i en perfekt outfit. Efter att ha konsulterat en veteran på området vet vi hur du ska klä dig för en kryssning.

Du ska åka med Viking Cinderella och lyssna på Ulf Elwings talkshow men vet inte vad du ska ha på dig. Och helgen efter är det guldparty på Silja Festival. Och sedan Vin & gourmetkryssningen på Birka Paradise. Agendan är full, garderoben tom och inspirationen obefintlig. Hur ska du klä dig för ett äventyr till sjöss? Kennet Sälling, 20+, studerande och veteran på området "Bästa klädvalet på kryssning", har svaren.

Hej Kennet. Jag har hört att du vet en hel del om det marina modet, eller mer precist; klädvalen på kryssningar.

- Hej. Jaha. Okej.

Hur ofta åker du på kryssning?

- Jag brukar åka på temakryssning en eller två gånger om året. Senast var jag på Disco Bravo. Sedan blir det också en del vanliga kryssningar.

Vad hade du på dig på Disco Bravo?

- Jag bar en grå slipover som jag har modifierat - för att täcka ett brännmärke sydde jag på en svartvit tygremsa. Och på kryssningen matchade jag tygremsan med mitt svartvita armband. Nedtill hade jag svarta Cheap Monday-jeans och Cheap Monday-skor. Vanligtvis brukar jag ha med mig flera stassar. Men inte den här gången. Fast det gjorde ingenting, för jag somnade med kläderna på.

Hur brukar du klä dig på kryssningar?

- Om jag åker på en vanlig kryssning som inte har något tema så är kostymen inte lika genomtänkt. Då kanske det blir en lite fjolligare stil. Ja, bögen i mig lyser igenom. Men jag försöker tona ned det och inte klä mig så extravagant. Alla som kryssar är inte alltid så öppna i sinnet.

- Det blir oftast ett par basketkängor, mina Cheap Monday-jeans som jag tycker så mycket om numera, en pikétröja och så slips till det.

Ska man klä sig så för att gå hem bland kryssningspubliken?

- Nej, då måste man ha jeans och skjorta. Eller chinos och skjorta. Eller chinos, tråkig skjorta, ful t-shirt och fult stickad tröja som är lite för hängig. Och så kavaj. Utan att vara storstadsäcklig så måste jag säga att en bonnig stil går hem. Tänk alla killgäng med snaggat hår, tribaltatueringar, vikingatatueringar, vita t-shirts och snus under läppen. Svennestilen. Den undslipper man inte.

- På finska sidan går det alltid hem med skjorta och väst eller t-shirt och väst. Västen har alltid varit stark bland finska kryssningsdeltagare.

Du menar att det marina modet med randiga tröjor, ballerinaskor, jeansklänningar, cityshorts och så vidare, som vissa modeorakel vill få oss att haka på, inte går att finna till sjöss?

- Nej, det dominerar absolut inte på kryssningsfartygen. Det kanske bara är på fastlandet man klär sig så för att man längtar ut till sjöss. Men går någon klädd så i dag? Hade inte det marina modet sin kulmen i och med Håkan Hellströms sjömansoutfit för några år sedan?

Så inga sjömansmössor på kryssningarna?

- Det fantastiska med kryssningar är att man kan se ut hur som helst men ändå få ragg. Fast för mig brukar det inte gå så bra. Annat var det på den stora kryssningen Gays on Waves, för flera år sedan. Då körde jag sjömansstilen.

Och det funkade bra?

- Det vill jag lova.

Ida Lithell

Allt om Stockholm

ANNONS

Hos Nike hittar du allt för träningen - nu upp till 50% rabatt på mängder av varor!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Butiker med kläder för sjön

Är sjömanskostymen förpassad till historien för gott? Välj själv på nästa kryssning. Foto: Pressens bild
Är sjömanskostymen förpassad till historien för gott? Välj själv på nästa kryssning. Foto: Pressens bild
Publisert: