Ryske journalisten Arkadij Babtjenko mördad i Kiev

avAdam Westin, Joachim Kerpner

▪▪▪ OBS! Följande artikel skrevs 29 maj.

▪▪▪ Den 30 maj gick Ukrainas säkerhetstjänst ut med att mordet fejkats, för att rädda Babtjenkos liv. Läs mer på denna länk.

Den ryske regimkritikern Arkadij Babtjenko har skjutits ihjäl vid sitt hem i Kiev.

– Hans fru var i badrummet när hon hörde skott. När hon kom ut såg hon sin man blöda, säger Yaroslav Trakalo, polisens talesperson, till AFP.

Ukrainas inrikesministerium har släppt en fantombild på en misstänkt gärningsman.

Arkadij Babtjenko sköts vid sitt hem på tisdagen och dog i ambulansen på väg till sjukhus, uppger myndigheter.

Putin-kritikern Arkadij Babtjenko har länge vittnat om att han blivit förföljd och fått mängder av hot för sina politiska åsikter. Förra året flyttade han från Ryssland, först till Prag och senare till Ukrainas huvudstad Kiev.

Väntade i trapphuset

En rådgivare till Ukrainas inrikesminister säger att mördaren väntade på Babtjenko i trapphuset, och sköt honom i ryggen när han skulle gå ut för att köpa bröd, skriver nyhetsbyrån AP. Han ska ha blivit skjuten med flera skott, uppger polisen.

Den initiala misstanken är att Arkadij Babtjenkos yrke har att göra med skjutningen, säger en polischef i ett tv-sänt tal.

Ukrainas inrikesministerium har släppt en fantombild på en misstänkt gärningsman. Bilden har tecknats utifrån en bild från en övervakningskamera. Den misstänkte sägs vara 40–45 år gammal och mellan 175 och 180 centimeter lång.

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson/TT
Arkadij Babtjenko tog emot Tucholskypriset på Fängslade författares dag den 15 november 2015 i Stockholm.

Arkadij Babtjenko var känd som en framstående krigskorrespondent och har bland annat skrivit boken Krigets färger, om när han som 18-åring stred för ryska armén i Tjetjenien. En tid han beskrev som ”ett helvete på jorden”.

Prisades i Sverige 2015

I Sverige har Arkadij Babtjenko mottagit pris av yttrandefrihetsorganisationen Svenska Pen. ”För sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet”, var motiveringen till Tucholskypriset 2015.

Vid 23-tiden på kvällen hade personer samlats i Moskva för att sörja Babtjenkos död, vid den bro där oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördades 2015.

”Det är en mardröm" och "de bästa mördas", var några av kommentarerna till ryska tidningens Meduzas livesändning på Facebook.

Dagens tre rubriker 29 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Kiev

Ryssland