SMHI:s dubbelsmocka: Risk för åskoväder - och skogsbrand

avKerstin Nilsson

Nu varnar SMHI för skogsbrand – och risk för kraftiga regnskurar.

På en och samma gång.

En riktig dubbelsmocka som drabbar Götaland i morgon, onsdag.

– Det kan lokalt komma mycket regn, men det torkar upp ganska snabbt, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI.

Många längtar efter regn, inte minst bönder och odlare - och räddningstjänsten.

Sverige torkar - och brinner.

I hela Sverige råder eldningsförbud och det är stor risk för skogsbrand, överallt utom i fjällen och en del av dalarna, där man fått mycket regn.

Men inför onsdagen varnar SMHI både för att det är risk för kraftiga åsk- och regnoväder i södra Sverige - och risk för skogsbrand.

– Det är risk för stora regnmängder, säger Malva Lindborg på SMHI.

– Det handlar om åskskurar, som kan vara väldigt lokala, så det kommer inte att komma stora regnmängder överallt.

1 av 3 | Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbrand i Sala i början av juni.

Mycket regn på kort tid

Regnet kommer in redan i natt över Skåne, men det är framför allt i morgon eftermiddag som stora delar av Götaland, främst Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län, kan drabbas av kraftiga regn- och åskväder lokalt.

– Det är framför allt de södra och östra delarna av Götaland som kan få kraftigare och lite större regnmängder på kort tid.

– Det kan komma över 35 millimeter på tre timmar – där går gränsen för att vi går ut med den här risken. Men vi har sett i våra prognoser att det kan komma betydligt mer än så.

Att SMHI samtidigt fortfarande varnar för risk för skogsbrand beror helt enkelt på att det är så extremt torrt att några åskoväder inte gör någon större skillnad.

– Regnet kommer under väldigt kort tid och när det är torrt i markerna rinner det undan och hinner inte sugas ned i markskiktet ordentligt. Det kanske är några platser som blir blöta, men bara i det översta skiktet – under är det fortfarande lika torrt. Och när skuren drar bort torkar det upp ganska snabbt, säger Malva Lindborg.

– De områden som aldrig får regn fortsätter ju också att vara torra.

Mer regn på fredag

Åsk- och regnovädren drar bort på onsdagskvällen och följs av en fin kväll med sol.

– Ser man vidare i veckan blir det lite mer varierat, normalt ”juniväder”, med varierad molnighet och lite skurar även över Svealand och längre norrut, säger Malva Lindborg.

En ny regnfront drar in över hela landet västerifrån under natten mot fredag.

– Då blir det lite mer ihållande regn som håller i sig längre, klassiskt regn à la vattenspridare, säger Malva Lindborg.

– Det mesta kommer över Svealand och uppåt under natten och ligger kvar över Norrland under fredagen. I övriga landet blir det mycket sol.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI

Torka

Götaland

Svealand