Bränderna under kontroll – men hårdare vindar oroar

avJosefine Holmqvist, TT

NYHETER

Helikoptrar fortsätter att vattenbomba de branddrabbade områdena nordväst om Sala.

Bränderna är under kontroll – men den tilltagande vinden är en riskfaktor.

– Vi behåller samma personalmängd, och kommer att göra det fram till fredag, som det ser ut just nu, säger Christer Wahlström, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningstjänst.

Beslut om den misstänkta kvinnan begärs häktad eller ej tas i helgen.

– Vi har haft ett 20-tal man på plats under natten. Branden har gått ned lite i intensitet, säger Fredrik Backland, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar om branden nordväst om Sala.

Efter att helikoptrar skickats upp tidigt under torsdagsmorgonen kunde räddningstjänsten skapa sig en bättre bild av läget.

– Det ser lätt positivt ut, i Rörbo och Broddbo ryker det mest. En helikopter vattenbombar vid Broddbo och ytterligare en är på väg. I Helgonmossen är det fortfarande två olika brandhärdar, säger Göran Norman, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Räddningstjänsten uppger att faran inte är över.

1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
En helikopter startar från Broddbo utanför Sala på nationaldagen, där räddningstjänsten har sin brytpunkt för skogsbränderna i området.

Samma personalmängd

Christer Wahlström, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningstjänst, meddelar att personalstyrkan inte kommer att förändras under de kommande dygnen.

– Vi behåller samma mängd personal, och kommer åtminstone att göra det fram till fredag lunch som det ser ut just nu, säger han.

Enligt en ny prognos från SMHI kan det bli vindförändringar under dagen, vilket innebär hårdare vindar.

– Eftersom kraftigare vindbyar kan dra in under dagen har vi informerat all personal om detta, och de kommer arbeta utifrån de uppgifterna.

Christer Wahlström menar att situationen ser bättre ut, och att målet med insatsen just nu är att säkerställa begränsningslinjer samt ta mer mark.

200 hektar

Totalt tre bränder bröt ut i skogsområden utanför Sala; i Broddbo, Rörbo och Helgonmossen. Under onsdagen hade brandstyrkorna lyckats ringa in samtliga bränder. Under kvällen pågick blötläggning vid bränderna i Rörbo och Helgonmossen.

Den totala ytan som drabbats av bränder ska uppgå till närmare 200 hektar, där branden i Rörbo har varit den största.

En kvinna har anhållits misstänkt för mordbrand för branden i Broddbo. Enligt åklagaren, Frida Gummesson, är kvinnan skäligen misstänkt men förnekar brott.

– Beslut om den misstänkta kvinnan kommer begäras häktad eller ej kommer tas lördag klockan 12.00, säger Helena Ekstrand, biträdande kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Så minskar du brandrisken i ditt hem 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM