Dödade fåglar med vattenskoter: ”Rena avrättningen”

Foto: Montage/TT
Bilderna är inte tagna vid tillfället.

avJonathan Lundberg

NYHETER

Flera gräsänder ska ha dödats i Söderhamns skärgård av en vårdslös person på vattenskoter.

En barnfamilj såg från sin båt hur mannen körde fram och tillbaka i hög hastighet.

– Det var rena avrättningen, säger ett anonymt vittne till Hela Hälsingland.

Utanför Skatöns naturreservat i Söderhamn var en barnfamilj på utflykt i lördags. De tänkte just gå i land för att bada, när de såg en man åka fram och tillbaka på en vattenskoter.

Mannen ska ha kört i riktning mot en flock gräsänder, som försökte fly.

– Det var det värsta vi sett i både hastighet och omdömeslöshet. Det såg nästan ut som att föraren jagade fåglarna och försökte träffa dem, säger ett vittne till Hela Hälsingland.

Genom en kikare kunde familjen se hur fåglarna försökte lyfta från ytan, men att några av dem inte hann. Flera gräsänder ska ha försvunnit ner i vattnet ner skotern körde på dem.

Ropade ”mera, mera”

När de närmade sig platsen kunde de se att ett barn satt bakom skoterföraren, som var i medelåldern.

– Vi vågade inte konfrontera dem. När vi slog av motorn tyckte vi oss höra hur pojken skrek "mera, mera". Det känns helt oacceptabelt, säger vittnet till Hela Hälsingland.

Barnfamiljen chockades av vad de sett, och valde att inte gå i land. När de åkte från platsen kunde de se två döda gräsänder ligga och flyta i vattnet.

– Småbarnen som vi hade med oss blev ledsna och förstod ingenting. Det var rena avrättningen och det här förstör sämjan ytterligare mellan allmänheten och de som kör vattenskotrar, säger vittnet till Hela Hälsingland.

Familjen överväger att polisanmäla händelsen.

Vilka djur är akut utrotningshotade? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM