Irland

Irländsk alkohol kan förses med cancervarning

Av: 

TT

Irland försöker få bukt med alkoholkonsumtionen genom att införa varningstexter, liknande de som finns för tobak, på produkterna. Arkivbild.
Irland försöker få bukt med alkoholkonsumtionen genom att införa varningstexter, liknande de som finns för tobak, på produkterna. Arkivbild.

NYHETER

Irland vill införa obligatoriska varningstexter för cancer på alkoholdrycker, liknande de som finns på tobak. Lagförslaget är ett led i myndigheternas kamp mot alkoholbruket i landet – ett av de tyngsta i världen.

Förslaget har redan passerat det irländska underhuset och ska under onsdagen debatteras vidare i överhuset. Förutom en rad andra hälsorisker ska en varning för cancer ingå, vilket har lett till en het debatt. Inte minst Irlands bryggeriförening har protesterat.

– Inget annat land i världen kräver obligatoriska cancervarningar. Att införa en sådan märkning kommer att medföra avsevärda skador när det gäller ryktet för våra kvalitetsprodukter och stigmatisera irländska produkter, säger Patricia Callan, chef för bryggarnas organisation, till The New York Times.

Utsikterna att stoppa lagen i överhuset är dock små, även om den senare kan komma att utmanas i domstol. Och produkter som ska gå på export kommer att undantas kravet.

Hög alkoholkonsumtion

Debatten liknar den som fanns då Irland som första land i världen förbjöd rökning inomhus på arbetsplatser, restauranger med mera 2004. Inför förbudet var det mycket kontroversiellt, men nu har många länder följt efter.

Syftet med varningen, en del i ett åtgärdspaket, är att få bukt med Irlands höga alkoholkonsumtion – landet ligger fyra bland OECD-länderna när det gäller drickande. Snittkonsumtionen är 41 liter whisky eller vodka per person och år, eller över 116 flaskor vin, enligt statistik från 2015.

Och varje år dör omkring 500 människor i Irland i alkoholrelaterad cancer, enligt organisationen The Irish Cancer Society.

På många håll i världen finns redan varningsetiketter på alkohol, det är den obligatoriska kopplingen till cancer som främst har varit kontroversiell. Kritiker hänvisar till tidigare forskning som har pekat på positiva hälsoeffekter, som en möjlig skyddande effekt mot till exempel hjärtinfarkt.

– Men de senaste sammanställningarna visar att de överskuggas av negativa effekter, som till exempel stroke och cancer. På det stora hela finns ingen positiv hälsoeffekt av måttlig konsumtion. Den kunskapen börjar bli spridd, säger Peter Allebeck, professor på Karolinska institutet, till TT.

"Olycksfall största risken"

Däremot finns det andra saker med alkoholkonsumtion som är lika viktiga att varna för, anser Allebeck.

– Det är intressant att cancer lyfts upp. Den stora skadan av alkohol är olycksfall i trafiken.

Sverige saknar än så länge varningstexter på alkohol, förutom i reklam.

– Vi har i Sverige en rätt restriktiv alkoholpolitik och ligger i framkant vad gäller vissa frågor. Men klart är att konsumenterna kräver mer och mer, och vi kommer sannolikt att behöva ha tydligare information, säger Anna De Geer, vd på Sprit- och Vinleverantörsföreningen, till TT.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Irland

Cancer

Alkoholpolitik

Alkohol

Hälsa