Stora framgångar för Bolsonaros högerparti

avTT

Foto: Nelson Antoine/AP/TT
Anhängare till Jair Bolsonaro firar på Avenida Paulista i São Paulo efter segern i första omgången i söndags.

Med högermannen Jair Bolsonaro som draglok tar hans lilla ultrakonservativa parti en rad nya platser i Brasiliens kongress efter valet.

Socialliberala partiet (PSL) ökar från blygsamma åtta mandat till 52 i kongressens 513 mandat starka underhus. Samtidigt plockar partiet sina första mandat någonsin i senaten, där man tar plats med fyra ledamöter bland totalt 81.

Framgångarna innebär bland annat att Bolsonaros äldsta son, Flavio Bolsonaro, tar plats i senaten. Ytterligare en av sönerna, Eduardo Bolsonaro, omväljs till underhuset.

Högerkantring

PSL:s resultat är betydligt starkare än vad bedömare spått. Även om partiet fortfarande bara är ett av en rad mindre i Brasiliens flora av partier kan Bolsonaro – om han vinner den andra och avgörande presidentvalsomgången den 28 oktober – räkna med stöd från en allians av en rad ytterligare konservativa ledamöter.

Det rör sig bland annat om politiker som representerar den mäktiga jordbrukssektorns intressen, vapenvänner och evangeliska kristna ledamöter.

Högerkantringen i kongressen ökar Bolsonaros chanser att vid en valseger få igenom sina förslag om hårdare tag mot brottsligheten, uppluckrade vapenlagar, avskaffande av miljöregleringar liksom värnande av den traditionella kärnfamiljen.

Bolsonaro: Inget hot

Bolsonaros rival om presidentskapet, Fernando Haddad, får samtidigt se sitt Arbetarpartiet backa från 61 mandat till 56 i underhuset och från 13 till sex platser i senaten.

I en intervju i Globos tv-sändningar försäkrar Jair Bolsonaro att han inte utgör något hot mot demokratin i Brasilien, efter oro kring hans tidigare lovord för åren med militärdiktatur i landet.

Bolsonaro är extremt konservativ, och själv tidigare yrkesmilitär. Han vann första omgången i presidentvalet i söndags, och får möta Arbetarpartiets Fernando Haddad i en avgörande omgång i slutet av oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM