Uppgifter: Svenska gränskontroller bland Europas sämsta

Sveriges gränskontroller är bland Europas värsta.

Det rapporterar Kvällsposten som tagit del av en Schengen-rapport som ännu inte offentliggjorts.

– Rapporten visar det vi redan visste, att vi har rena Kalle Anka-verksamheten, säger en poliskälla till tidningen.

Sveriges gränskontroller är bland Europas sämsta, rapporterar Kvällsposten som tagit del av en Schengen-rapport som ännu inte släppts.

I rapporten pekas kontrollerna ut som dåligt bemannade, arbetsmetoderna ska vara undermåliga och de som arbetar saknar rätt utbildning.

Gränspolisen på Arlanda. Arkivbild.
Gränspolisen på Arlanda. Arkivbild.

Värst på flygplatser

Situationen beskrivs som värst på Arlanda flygplats där 26 miljoner passerar varje år och på Malmö airport ”saknar personalen kunskap om förfalskade dokument, ändringar i lagstiftningen, hot- och riskindikatorer”, skriver tidningen.

– Rapporten visar det vi redan visste, att vi har rena Kalle Anka-verksamheten, säger en källa inom gränspolisen i Stockholm till Kvällsposten.

Justitieminister Morgan Johansson (S) ska ha blivit informerad om det preliminära innehållet i rapporten, men väntar med att kommentera tills dess att den är antagen.

”Politiskt sprängstoff”

Flera poliser berättar att resultatet i rapporten är ”politiskt sprängstoff” och anklagar nu polismästaren Liselotte Ström för att den göms undan till efter valet.

– Jag har absolut inte sagt att den varit politiskt känslig och ska undanhållas inför valet. Men det är politiken, alltså Justitiedepartementet, som har kontakt med kommissionen angående rapporten som hittills är sekretessbelagd, säger hon och menar att det är viktigt att vänta på den slutgiltiga rapporten.

Publisert:

LÄS VIDARE