Mejla

Wolfgang Hansson

Ingen har hittat medicin mot högerpopulismen

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla tänkbara strategier har använts för att stoppa deras framfart.
Ändå har högerpopulisterna vuxit explosionsartat i Sverige och Europa.

Ett monumentalt misslyckande för de etablerade partierna som kulminerade i dag med SD:s framgångar.

Bilden av Bullerbyn fortsätter vittra sönder.

Länge ansågs länder som Sverige och Tyskland immuna mot högerpopulistiska rörelser med brett folkligt stöd. Redan förra valet satte stopp för den villfarelsen i Sverige. Tyskarna nyktrade till efter sitt val 2017.

Foto: Robin Lorentz-Allard

Årets svenska val bekräftar den utveckling vi sett brett över hela Europa. Även om SD inte blev näst största parti har de förstärkt sin vågmästarroll. Högerpopulisterna firar stora framgångar oavsett vad det etablerade samhället gjort för att stoppa dem.

Jag kan inte komma på någon metod som inte testas.

I början var svaret i Sverige liksom i många andra länder att försöka tiga ihjäl och frysa ut extremisterna. Genom att inte ge dem något utrymme i media eller i andra sammanhang hoppades man att döda spridningen.

Om inte förr så slutade det fungera i samband med explosionen av sociala medier.

Då övergick de etablerade partierna till taktiken att "ta debatten". Man ansåg sig ha ett så överlägset budskap att högerpopulisterna aldrig skulle ha en chans när de konfronterades.

Underdog

Inte heller det var någon framkomlig taktik. SD och andra högerpopulister i Europa kunde använda sig av underdog-stämpeln för att växa. Det spelade ingen roll om deras politik hängde ihop eller inte. Så läng de "sa sanningen" strömmade väljarna ändå till.

Senaste strategin är att närma sig högerpopulisterna och ta över deras migrationspolitik. Inte heller det verkar imponera på väljarna. Då föredrar de originalet.

Samtidigt har högerpopulister överlag putsat sin fasad i ett försök att bli mer rumsrena.

En annan etablerad taktik är att utestänga högerpopulisterna. Precis som alla etablerade partier i Sverige vägrar att samarbeta med SD så bemöter de tyska partierna Alternativ för Tyskland på samma sätt.
Men folk röstar på dem ändå.

Förmodligen för att de har sett att etablerade partier i andra Europeiska länder gått från att vägra samarbete med pariapartierna till att släppta in dem i regeringen för att själva komma åt makten.
Högerpopulister sitter nu i regering i bland annat Norge, Finland, Italien och Österrike. Sina verkligt starka fästen har de i Ungern, Polen och Tjeckien.

Stödparti

I Danmark fungerar Danskt folkparti som stödparti till den borgerliga regeringen. De har medvetet avstått från att ta plats i regeringen eftersom de tycker sig ha större möjligheter att påverka som påtryckare än ansvarstagare.

Nyhetsbyrån Bloomberg har gjort en sammanställning över högerpopulisternas framgångar i 22 europeiska länder. 1997 fick de i snitt fem procent av rösterna. 2007 var de uppe i 11 procent. 2017 var snittet 17 procent.

Ändå fortsätter de etablerade partierna utgå ifrån att det måste finnas ett sätt att stoppa högerpopulismen. Men finns det en medicin som fungerar så har ingen hittat den än.

Kanske är det helt enkelt så att högerpopulismen är en följd av att den ideologiska kampen mellan socialism och konservatism förlorat mycket av sin relevans. De politiska ideologierna är om inte döda så rejält avsomnade. Tidsandan gynnar populisterna.

Enkla lösningar

Socialdemokrater byggde välfärdssamhällena efter andra världskriget, i samarbete och i opposition med de konservativa. Nu när välfärdsstaten utsätts för påfrestningar av globalisering, extremsnabb teknikutveckling och invandring så har de inte recepten som enkelt kan vända utvecklingen. Det har skapat ett vakuum som högerpopulister och i mindre utsträckning vänsterpopulister kunnat fylla genom att presentera enkla lösningar på komplicerade problem.

En del röstar på högerpopulister som en protest mot de etablerade partierna. Men varför spelar egentligen ingen roll. När mellan 20-25 procent eller mer stöttar de högerextrema i många av Europas länder så blir det oerhört svårt att regera utan att ta in dem i regeringen eller regera med deras stöd.

Sannolikt kommer det att ta tid innan svenska politiker på allvar tagit in att även Sverige nu är en del av den högerpopulistiska vågen. Att det blir svårt eller omöjligt att ignorera extremisterna.

Vi har ännu mer än efter förra valet blivit ett land som alla andra.

Det här är Wolfgang Hansson 00:29

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Politik

Sverige

Europa

Tyskland