SD och SVT i möte efter storbråket i debatten

avAnna Hansson

Sverigedemokraterna krävde en ursäkt efter att SVT tagit avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om att invandrare inte passar in i Sverige.

Men ursäkten uteblev och nu överväger SD att bojkotta SVT:s valvaka.

– Vi själva upplever att det här är en skandal, säger Henrik Vinge (SD).

Under fredagen möttes partiledarna i SVT för en sista debatt innan valet på söndag. Under en debatt om arbete och integration sa Jimmie Åkesson att invandrare har svårt att få jobb för att de inte är svenskar.

– Vi lyfter inte orsaken till att invandrare inte får jobb. Det är för att de inte är svenskar och de passar inte in i Sverige, sa Jimmie Åkesson.

SVT tog efter debatten avstånd från uttalandet med hänvisning till radio- och tv-lagen.

– Vi bestämde oss för att ta avstånd därför att vår bedömning var att han pekade ut invandrare som grupp och påstod att de inte är svenskar och passar in i vårt land. Vår bedömning är att det var ett generaliserande uttalande, sa Eva Landahl, ansvarig utgivare på SVT.

”Det här är en skandal”

Avståndstagandet har fått Sverigedemokraterna att rasa.

Partiet har kallat SVT till ett möte och kommer att kräva en ursäkt.

– Vi själva upplever att det här är en skandal. SVT ska inte ta ställning på det här sättet två dagar före valet, säger Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef.

Under debatten utvecklade Jimmie Åkesson sitt resonemang och menade att invandrare måste få förutsättningar att bli svenska för att få jobb. Han kritiserade även den nuvarande integrationspolitiken som han menar bidrar till utanförskap.

Henrik Vinge anser att SVT reagerade förhastat och tog Jimmie Åkessons uttalande ur sitt sammanhang.

– Det är ju egentligen ett inkluderande uttalande, säger Henrik Vinge.

Mötet ska hållas i SVT-huset i Stockholm och Eva Landahl och Henrik Vinge kommer att delta. Om partiet inte får någon ursäkt kommer de att anmäla SVT till Granskningsnämnden, uppger Henrik Vinge.

– Jag upplever att SVT är självkritiska och kanske kommer att vilja be om ursäkt efter mötet, säger Henrik Vinge.

Ber inte om ursäkt

SVT:s vd Hanna Stjärne meddelade på fredagen att de står bakom avståndstagandet och inte kommer be Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna om ursäkt.

”Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av vårt agerande också denna gång,” skriver Hanna Stjärne på SVT.

Sverigedemokraterna överväger nu att inte delta i SVT:s valvaka på söndag.

– Vi kommer att behöva titta på hur vi ska göra med våra samarbeten med SVT. Det är inte givet att vi väljer att delta i deras sändningar när de valt att ta ställning mot vår integrationspolitik, säger Henrik Vinge.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING: