Gosade sin son till liv

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

För tidigt födda Jamie förklarades död – vaknade till liv

Kate Ogg med sin nyfödda Jamie.
Foto: all over press
Kate Ogg med sin nyfödda Jamie.

Kate Ogg fick beskedet som varje nybliven mamma fruktar – hennes nyfödda son var död.

Förtvivlad kramade hon honom farväl. Kysste honom, smekte honom och höll honom mot sin bara hud.

Då plötsligt:

– Han började öppna sina ögon. Det var ett mirakel.

I mars i år åkte paret Ogg akut till sjukhus i Sydney. Kate hade fått värkar alldeles för tidigt och hennes tvillingar Emily och Jamie förlöstes redan i 27 veckan.

"Lade honom på mitt bröst"

Emily föddes frisk men Jamie, som endast vägde 910 gram, andades inte. Läkarna kämpade i 20 minuter men förklarade honom sedan död, berättar Kate och maken David för Channel 7's Today Tonight.

– Det är den värsta känsla jag någonsin upplevt.

– Hans små armar och ben bara hängde och slängde, han rörde sig inte alls. Jag tog av mig min rock och lade honom på mitt bara bröst och bara höll honom, säger Kate Ogg.

Greppade mammans finger

Hon och maken pratade med sin lille son säger de. De berättade för honom att han hade en syster, vad de tänkt döpa honom till och alla saker de hade velat göra med honom om han hade fått leva. Kate kramade och kysste och höll sin döde son i två timmar då hon plötsligt kände hur han andades till.

Men läkarna avfärdade det först bara som en reflex.

– En stund senare öppnade Jamie sina ögon och jag tänkte, herregud, det här är ett mirakel. Sen höll han ut sin hand och grep tag om mitt finger. Sedan började han röra på sitt huvud. Jag gav honom lite bröstmjölk på mitt finger och han drack den.

Kängurumetoden

Läkaren skakade sitt huvud och sa "Jag kan inte tro det, jag kan inte tro det".

Kate Ogg tror att hon har "kängurumetoden" att tacka för sin sons liv. Det innebär att man håller det för tidigt födda barnet tätt mot sin hud.

Doktor Pinchi Srinivasan på New York Hospital Queens som är expert på för tidigt födda barn säger till New York Daily:

– Metoden hjälper barnet att reglera kroppsvärmen och hjärt- och andningsfrekvens. Det är inte bara mamman som kan utöva kängurumetoden, även pappan kan göra det.

"Smart fru"

Doktor Srinivasan säger att även om Jamie Ogg var förklarad död är det orimligt att han verkligen var det, kängurumetoden kan inte återuppväcka ett avlidet barn. Men det kan göra stor nytta för för tidigt födda barn menar han.

I dag är Jamie fem månader och helt frisk.

– Som tur är har jag en väldigt smart och insiktsfull fru. Annars hade nog inte Jamie varit här i dag, säger David Ogg.

Publicerad: