”Pentagon utnyttjar medier mot Wikileaks”

Nya avslöjanden
inom några veckor

Wikileaks Julian Assange var i Stockholm på lördagen för ett seminarium som den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen höll i.
Wikileaks Julian Assange var i Stockholm på lördagen för ett seminarium som den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen höll i.

Medier och andra aktörer utnyttjas av Pentagon för att angripa Wikileaks.

Det säger sajtens grundare Julian Assange som besöker Sverige i dag.

– Det verkar handla om slarvighet, påtryckningar från Washington och ren inkompetens.

Organisationen Wikileaks och grundaren Julian Assange stärker sina kopplingar till Sverige. Assange är aktuell som krönikör i Aftonbladet och när han besökte Stockholm för andra gången på kort tid berättade han att sajten ansöker om svenskt utgivarbevis.

Anledningen är att flera av organisationens servrar står i Sverige. Den senaste tiden har dock experter tvivlat på om Wikileaks omfattas av det svenska källskyddet om sajten saknar utgivarbevis.

Krav från Pentagon

Wikileaks har fått ta emot hård kritik sedan offentliggörandet av 75 000 hemligstämplade amerikanska dokument från kriget i Afghanistan.

Inom några veckor släpper sajten dessutom ytterligare 15 000 dokument av samma typ, planer som har fått de amerikanska myndigheterna att se rött. Pentagon menar att Wikileaks försätter amerikanska soldater i livsfara.

– De har ställt tre krav på oss: Att vi förstör alla militära dokument vi publicerat, att vi förstör alla framtida militära dokument samt att vi aldrig mer sätter oss i kontakt med källor inom den amerikanska militären, berättar Julian Assange.

Avleder uppmärksamhet

Men hot och påtryckningar har aldrig fungerat på Wikileaks. Organisationen har varit på kollisionskurs med amerikanska militären förr och Assange bara rycker på axlarna när han berättar om kraven.

– När vi släpper information som avslöjar mäktiga organisationers brott så förväntar vi oss alltid att de ska använda alla till buds stående medel för att avleda uppmärksamheten från budskapet.

Assange säger att så har varit fallet i flera av Wikileaks stora avslöjanden, från korruptionen inom kenyanska och schweiziska banker till filmer från krigets Irak. Dokumenten från Afghanistan är inget undantag.

– Pentagon försöker flytta fokus från dödandet av civila som inträffar varje dag i Afghanistan.

Låter sig vilseledas

Det senaste greppet är att klandra Wikileaks för att namnet på afghanska uppgiftslämnare förekommer i de dokument som offentliggjorts – civila som riskerar livet om de hamnar i talibanernas händer.

Men Assange slår ifrån sig den kritiken. Han menar att bilden som framträder i dokumenten kan rädda tusentals liv.

Han känner sig dock besviken över att andra medier och organisationer låter sig vilseledas av Pentagon. Främst handlar det om organisationen Reportrar utan gränser, som Assange menar blivit lurad.

Missar helheten

Reportrar utan gränser publicerade i torsdags ett öppet brev på sin hemsida där organisationen anklagar Wikileaks för att öppna dörren till hårdare regleringar av internet.

Brevet bygger på uppgifter från en tidigare talskrivare till Bush och är enligt Assange ett bra exempel på hur medier och andra aktörar låter sig utnyttjas för att angripa Wikileaks.

– De tar upp den här smala frågan men missar helhetsbilden, att Pentagon manipulerar pressen och försöker stoppa Wikileaks. Borde inte Reportrar utan gränser klaga på det i stället för att falla för Pentagons dimridåer?

Fakta: Julian Assange

Mannen som bakom Wikileaks heter Julian Assange. Väldigt lite är känt om hans bakgrund och Assange har i flera år odlat myten om sig själv som en nätets David mot Goliat.

Julian Assange har ingen offentlig bakgrund, hans ålder är oprecis och han har ingen bostadsadress. Själv säger han att hemlighetsmakeriet är viktigt för att skydda honom mot fiender.

Allt tyder på att Assange är en före detta hacker från Australien. Han säger sig ha grundat Wikileaks tillsammans med människorättsaktivister från hela världen som han träffat på nätet.

Enligt Assange själv var kinesiska dissidenter inte bara orsaken bakom grundandet. De ska också ha varit delaktiga i att bygga upp sajten.

Fakta: Wikileaks

Wikileaks är sajten som gång på gång publicerat revolutionerande hemliga dokument från hela världen. Genom avancerad kryptering garanterar organisationen fullständig anonymitet för sina källor.

Bland avslöjandena finns bland annat manualen som bevisade psykisk tortyr på Guantánamobasen, hemliga dokument om pengatvätt och bevis på storskalig korruption på hög politisk nivå i Kenya.

Det mest uppmärksammade avslöjandet är dock organisationens senaste: Ett filmklipp som visar hur en grupp irakier angrips av skrattade amerikanska soldater i attackhelikoptrar.

Wikileaks släppte också nyligen huvuddelen av 92 000 hemliga dokument från krigets Afghanistan. Dokumenten innehåller bland annat bevis på civila dödsoffer för amerikanska attacker.

Några av sajtens servrar finns inhysta i ett webbhotell i Stockholm, samma webbhotell som bland annat sköter servrarna åt de tjetjenska rebellernas egen webbplats och tidigare skött The Pirate bays servrar.

Publisert: