Hört talas om Hatt?

NYHETER

70 % av svenska folket känner inte till den nya ministern

1 av 3 | Foto: Anna-Karin Hatt (C), It- och regionsminister.

Har du koll på Anna-Karin Hatt?

Tänkte just det.

Hon är regeringens mest okända minister.

Att verka men inte synas är finansfamiljen Wallenbergs devis. Det fungerar i näringslivet.

Men inte i politiken. Där gäller det att synas. Den som syns och märks är också den som får något gjort eftersom opinionsbildning är en politikers viktigaste syssla.

Åtta av regeringens statsråd har misslyckats på den punkten. Inte ens hälften av svenska folket känner till att de finns enligt Aftonbladet/Sifo.

Mest okänd av alla är Anna-Karin Hatt (C), en av näringsminister Maud Olofssons skyddslingar. Hatt klev in

i regeringen i oktober, hon fick hand om it- och regionfrågorna.

I dag, tre månader senare, har 70 procent fortfarande inte hört talas om henne. Vid förra valet var den sämsta siffran

68 procent och gällde dåvarande infrastrukturminister Åsa Torstensson (C).

Man kan kanske säga att Hatt har en ganska rejäl uppförsbacke framför sig för att bli känd, och därmed ha lättare att påverka. It-frågor är viktiga, och en del är också mycket intresserade av dem. Men de allra flesta nöjer sig med att bredbandsoperatören levererar vad som utlovats.

Av de åtta ministrarna som inte ens hälften känner till är sju nya i regeringen. Bara handelsminister Ewa Björling (M) är kvar från den regering som satt före valet.

Även hon har uppdraget emot sig. Handelsfrågor må vara grundläggande för ett litet exportberoende land som Sverige. Men inte särskilt publika.

Bostadsminister Stefan Attefall var dock KD:s gruppledare

i riksdagen före valet och kunde kanske knipit några uppmärksamhetspoäng där. Men så förefaller det inte att vara. Detsamma gäller Folkpartiets förra partisekreterare Erik Ullenhag.

Regeringen kan grovt delas in i tre kategorier.

Superkändisarna som högst 10 procent inte känner till. I den gruppen ingår sex ministrar, regeringens fyra partiledare, finansminister Anders Borg (M) och ringräven Carl Bildt (M).

Kändisarna som minst 11 men högst 49 procent av svenska folket inte har en aning om vad de heter eller vad de gör. Här finns bland andra justitieminister Beatrice Ask (M), barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) och miljöminister Andreas Carlgren (C).

Doldisarna som alltså minst 50 procent av svenska folket inte känner till alls.