Mejla

Wolfgang Hansson

”Hur verkligt är terrorhotet?

NYHETER

Taktiskt om USA skulle läcka uppgifter om planer på stora terrorattacker just nu

Hur verkligt är det senaste terrorhotet?

Att det kopplas ihop med de ökade attackerna med förarlösa bombplan i Pakistan stärker inte trovärdigheten.

Ett antal saker gör att mina inre varningsklockor börjar ringa.

Den totala avsaknaden av bevis är en. Formuleringen att dåden avvärjdes "i ett tidigt skede" är en annan. Det oklara sambandet i hur de förarlösa attackerna i Pakistan skulle kunna stoppa terrordåd i Europa är en tredje.

En troligare förklaring är att USA försöker slå ut en av talibangrupperingarna, Haqqani-nätverket, som anses handla på order av Pakistans militära underrättelsetjänst och direkt motverkar vad USA försöker uppnå i Afghanistan. I så fall en aktion man inte utåt vill skylta med i det politiskt instabila Pakistan.

När president Obama tillträdde lovade han att dra ner på antalet attacker med så kallande drönare, obemannade bombplan, i Pakistan. En taktik som introducerads av företrädaren George W Bush för att komma åt talibaner och al-Qaida som gömde sig i otillgängliga bergstrakter.

Obamas löfte var ett svar på stark kritik från Pakistan om att angreppen kränkte landets suveränitet och ofta resulterade i att helt oskyldiga människor dödades. Ett faktum som ökat på de anti-amerikanska stämningarna i landet och stärkt militanta, islamistiska grupper.

Med facit i hand kan vi se att det blivit precis tvärtom.

Antalet attacker har ökat.

Förmodligen därför att de är ett effektivt och bekvämt sätt för underrättelsetjänsten CIA att jaga fiender som dessutom innebär noll risk för förluster för amerikanerna själva. Avgörande är kvalitén på underrättelseinformationen. Om USA får uppgifter om att en talibanledare befinner sig i ett visst hus vid en viss tidpunkt så är det inga problem att pricka rätt hus. Men är informationen felaktig är det istället oskyldiga som dör.

Vilket är precis vad som skett vid ett antal av attackerna.

USA behöver med andra ord bra argument för varför de fortsätter attackera med förarlösa bombplan. Vad är då bättre än att läcka uppgifter om att flera stora terrorattacker planeras i Europa.

Eftersom dessa uppgifter är hemliga är de givetvis omöjliga att kontrollera. Och de är garanterat riktiga i så motto att al-Qaida och liknande grupper hela tiden planerar nya terrordåd för att sätta skräck i västvärlden.

Men när inga som helst bevis presenteras. Inga specifika mål nämns. Då är uppgifterna mycket svåra att värdera.

Att attackerna förhindrats "i ett tidigt skede" tolkar jag som en signal att det överhuvudtaget inte finns mycket till bevisning.

CIA, militären och olika länders säkerhetsapparater har ett intresse av att hålla medvetenheten om terrorhotet levande. Detta är vad de lever på. De vill inte heller i efterhand riskera beskyllas för att inte ha varnat i tid. Och de kan använda hotbilden för helt andra syften.

Jag sitter givetvis inte inne med information som kan avgöra om de nu avslöjade terrorplanerna är verkliga eller inte. De kan mycket väl vara det.

Men när de planerade dåden kopplas ihop med bombattackerna med förarlösa flygplan i Pakistan finns det anledning att inte helt okritiskt svälja betet.

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT - 7 miljoner på Stryktipset. Skaffa andel i Sportbladets jättesystem | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: