Kranbilsföraren misstänkt för brott

NYHETER

”Det finns en misstanke om arbetsmiljöbrott gällande vållande till annans död”

Dödsolyckan i Malmberget kan vara ett steg närmare en lösning.

– Det finns en misstanke om arbetsmiljöbrott gällande vållande till annans död, säger kammaråklagare Stig Andersson till SR Norrbotten.

Linan som arbetskorgen var fäst i hade lossnat i hela sin längd från lintrumman på mobilkranen, det konstaterar LKAB och NCC i ett pressmedelande. Varför stålvajern släppt är fortfarande okänt.

Den 48-årig kranbilsföraren förhördes på torsdagen av polisen gällande dödsolyckan i LKAB:s gruva i Malmberget i tisdags där två män, far och son, 21 och 52, dog. Brottsmisstanken som finns är vållande till annans död.

Finns en hypotes

– Eftersom jag leder förundersökningen finns det misstanke om att det här kan vara arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, säger kammaråklagare Stig Andersson till SR Norrbotten.

– Nu är vi inne i fasen att det gäller att samla så mycket information som möjligt om vad som har hänt vid det här tillfället och utföra tekniska undersökningar. Därefter börjar analysen av den tekniska utredningen.

Stig Andersson säger också att det finns en hypotes till vad som orsakade olyckan men vill inte avslöja den.

– Det kan uppfattas som att jag tar ställning för hur olyckan uppstått. Vi vet ännu inte om hypotesen håller.

Kan dra ut på tiden

Polisen, LKAB och Arbetsmiljöverket håller på att utreda händelsen. Men det kan komma att dröja länge innan orsaken till dödsolyckan är klar.

– Det kan dra ut väsentligt på tiden, det kan ta ett halvår, eller upp till ett år, säger Stig Andersson.

Kranbilarna står stilla i Vitåforsgruvan. Arbetet är annars igång, även personal från företaget JUC, som de två omkomna tillhörde, är tillbaka i arbete.