Gömde sig – och högg

avKarin Östman

Politikern Bernts granne: Det var mycket blod

använde huva och kniv Här vid Bernt Anderssons dörr gömde sig knivmannen. Han ska ha försökt dra en huva över politikerns huvud samtidigt som han högg.

UMEÅ. Politikern Bernt Andersson, 65, överfölls när han öppnade ytterdörren till sitt hem.

Gärningsmannen försökte täcka hans ansikte med en huva och högg med en kniv.

– Bernt upprepade flera gånger att han inte hade en aning om vem det var, säger grannen och läkaren Sven-Ola Hietala som hjälpte honom efter knivdådet.

Foto: Scanpix
Bernt Andersson.

Tillståndet för den socialdemokratiske kommunpolitikern Bernt Andersson är allvarligt. Han opererades för sina skador i går och vårdas på intensiven på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Överfallet inträffade tidigt i går morse i stadsdelen Teg i Umeå. Bernt Andersson hörde hur det rörde sig utanför ytterdörren och gick för att se om det var någon där. När han öppnade dörren till huset han bott i de senaste 40 åren, attackerades han av en ung okänd man som gömt sig bakom dörren.

Lyckades fly

Det uppstod tumult när knivmannen försökte få en huva över Bernt Anderssons huvud, enligt uppgifter till Aftonbladet. Mannen högg flera gånger med en kniv. Men på något sätt lyckades Bernt Andersson ta sig därifrån till närmaste grannen som sedan larmade ambulans och grannen Sven-Ola Hietala, pensionerad läkare.

– Där satt han på en pinnstol i köket när jag kom. Han var knivhuggen i sidan och vid örat. Det var mycket blod och han mådde illa, men jag kunde se att skadorna inte var livshotande.

Bernt Andersson var då vid medvetande och sa upprepade gånger att han inte hade en aning om vem knivmannen var.

”Fruktansvärt”

Sven-Ola Hietala hjälpte sin granne efter överfallet.

Andra grannar såg sedan hur gärningsmannen sprang i väg. Signalementet är vagt, han är i 20-årsåldern och var klädd i mössa och grå jacka.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök och Säpo är också inkopplat eftersom dådet möjligen kan ha politiska motiv.

– Man vet inte vad motivet är. Men jag har svårt att se att Bernt skulle ha några ovänner. Vi umgicks privat och jag träffade honom senast i lördags. Han har inte sagt något till mig om att han skulle känna sig hotad av något. Det som har hänt är fruktansvärt och jag hoppas att allt nu ska gå bra, säger kommunalrådet Lennart Holmlund (S).