Nyheter

Wikileaks inkomstkälla – ett Malmöföretag

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Ett företag i Malmö är en av de sista utvägarna för de som vill stödja Wikileaks ekonomiskt.

Efter webbsajtens publiceringar av hemliga amerikanska dokument har möjligheten att donera pengar via Visa, Mastercard eller betaltjänsten Paypal strypts.

Orsaken är att Wikileaks brutit mot användarvillkoren genom att ägna sig åt illegal verksamhet, skriver Sydsvenskan.

Wikileaks lever på privata donationer.

Men om du vill donera pengar numera kan du stöta på problem. Visa, Mastercard och Paypal har alla dragit tillbaka möjligheten att donera pengar till Wikileaks.

Betalföretagen anger som skäl att Wikileaks brutit mot användarvillkoren genom att ägna sig åt illegal verksamhet.

– Vi är väldigt frågande till vilka argument Visa och Mastercard har, säger Linus Olsson till Sydsvenskan.

Ny stödbetalsajt

Han har, tillsammans med Pirate Bay-grundaren Peter Sunde, startat utvecklingsbolaget Flattr, där den som läser en blogg eller lyssnar på musik på nätet kan donera en peng genom att trycka på Flattr-symbolen på sajten.

Enligt Sydsvenskan donerar varje användare minst två euro i månaden. Hittills har drygt 3 500 personer donerat pengar till Wikileaks via Flattr och de senaste dagarna har antalet användaren av tjänsten ökat.

”Ingen har dömts”

Linus Olsson poängterar för Sydsvenskan att ingen ännu är dömd för brott i samband med Wikileaks publicering av de hemliga dokumenten, även om politiker och myndigheter runt om i världen kallat Wikileaks agerande för olagligt och att han därför inte förstår de stora betalföretagens agerande.

– Det där är något som folk tycker, men så länge inte en domstol bedömt att det är olagligt fortsätter vi. Om våra användare vill ge pengar till Wikileaks så säger vi inte något om det, säger Linus Olsson till Sydsvenskan.

I förra veckan fick Malmöföretaget 320.000 kronor i ekonomiskt stöd från den svenska tillväxtmyndigheten Vinnova för att snabba på bolagets internationella expansion.

Kopplingen till Wikileaks var inget som myndigheten tog med i bedömningen, skriver Sydsvenskan.

Flattr är ett av mycket få betalföretag som fortfarande erbjuder möjlighet att donera pengar till sajten. På Wikileaks hemsida listas de betalalternativ som fortfarande fungerar.

Publisert: