Whisky blir bilbränsle

avWilliam Svärd

NYHETER

Whisky och bilkörning går inte ihop, sägs det.

Men nu har forskare i Skottland skapat ett nytt biobränsle av restprodukter från whiskytillverkning.

Att det är riv i skotsk whisky är visserligen ingen nyhet, men få anade att det gick att köra bil på den. När forskarna vid universitetet i Edinburgh blandade spannmålsrester med överbliven vätska från whiskydestillationen lyckades de bilda butanol, som kan användas för att driva bilar, rapporterar Sky News.

Bättre än etanol

Butanol är dessutom överlägsen etanol, enligt de skotska forskarna. Dels är energiinnehållet 25 procent högre och dels kan det användas i vanliga bilmotorer, enligt Sky News.

Whiskytillverkarna i Skottland får varje år 1,6 miljarder liter överbliven vätska och 187 000 ton spannmål från whiskydestillationen, så potentialen för det nya bränslet är enorm enligt forskarna.

Miljövänligare

– Medan en del företag odlar grödor specifikt för att tillverka biobränsle undersöker vi biprodukterna från whiskytillverkning, säger professor Martin Tangney till Sky News.

– Det här är ett mer miljömässigt hållbart alternativ och erbjuder nya möjligheter till intäkter för en av Skottlands största industrier, fortsätter han.

Det nya whiskybränslet finns än så länge bara i labbet och inte på några bensinmackar. Åtminstone inte i pumparna.