Hennes öde följs av en hel värld

avLouise Lundström

NYHETER

Medier världen över rapporterar om Sakineh

Tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashtianis öde har fått stor uppmärksamhet internationellt.

Medier världen över följer och rapporterar om fallet.

Hård kritik riktas mot dödsstraffet.

Aftonbladets kampanj för att frige tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashtiani har fått stort nationellt genomslag. Och hennes fall har uppmärksammats av medier världen över.

"Stening hör till medeltiden, inte till ett land som har tagit till sig så många av FN:s konventioner. Det är fel att den barbariska metoden att avrättas på praktiseras i Iran, säger människorättskämpen Mahmood Amiry-Moghaddam till VG Nett".

Daily mail ställer frågan "Hur kan en nation som snart kan bli en kärnvapen makt fortfarande lagligt stena kvinnor till döds för otrohet?"

Erkännande i tv kritiseras

Särskilt mycket uppmärksammas den intervju som visades i en statligt ägd iransk tv-kanal. I intervjun erkänner Sakineh brotten som hon anklagats för. Händelsen har kritiserats världen över och enligt bland annat Human Rights Watch kan Sakineh ha torterats innan intervjun för att tvingas erkänna.

The Times of India skriver "En organisation för mänskliga rättigheter, den internationella kommittén mot stening, kallade tv-framträdandet för "Förgiftad propaganda". Ashtiani har tidigare nekat till anklagelserna om otrohet."

Sky news rapporterar "Iran har anklagats för att ha tvingat en kvinna till ett erkännande i en tv-intervju medan hon väntar på att få veta om hon ska stenas till döds."

Straffet sköts fram

Efter att bland annat Aftonbladet uppmärksammat Sakinehs fall sköts straffet upp. Krone.at skrev "Fallet med tvåbarnsmamman har utsatts för hård kritik från västvärlden. Irans högsta juridiska myndighet sköt upp straffet, men det har nu omvandlats till döden genom hängning."

Även Rai News 24 rapporterade "Domstolen meddelade att den slutgiltiga domen i ärendet med iranska Mohammadi Sakineh Ashtiani, kvinnan som dömts till stening för otrohet och vars fall uppmärksammats internationellt, skjuts upp. "

Fransk kampanj har fått ny fart

Franska medier återger i flera fall det egna landets agerande för att rädda Sakineh undan dödsstraffet.

"Frankrike, med sina Europeiska partners, undersöker nu alla sätt för att stoppa att dödsstraffet mot Sakineh Mohammadi Ashtiani verkställs", säger talespersonen för Franska utrikesdepartementet Christine Fages till Le Point.fr.

l'Humanité skriver "I somras startade en internationell kampanj för Sakineh. En internationell rörelse uppstod med allt från politiker till artister även från USA och Storbritannien. I Frankrike har kampanjen tagit ny fart med ett upprop från intellektuella. "

Ovanstående är utdrag ur artiklar, översatta av Aftonbladet.